Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'yle İstanbul'a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak iki örnek akıllı şehri de yapacağız" dedi. Kurum, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tek taraflı olarak protokolden çekilme hakkının olmadığını kaydetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı"nı açıkladı. Doğal koruma alanı büyüklüğünü yüzde 9'dan yüzde 17'ye çıkaracaklarını kaydeden Kurum'un açıklamaları şöyle:
"Tarımdan sanayiye, ulaşımdan yeşil alanlara kadar şehirlerimizin 100 yıllık planlamalarını yapıyor, Türkiye Mekânsal Strateji Planımızı tamamlıyoruz.
Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nda 26 ana, 14 alt olmak üzere toplam 40 eylemi belirledik.
Merkezinde insan olan kentsel dönüşümle; afetlere hazır, kimlikli, kişilikli, engelli dostu marka şehirler inşa ediyoruz.
Medeniyetimizin mirası, mahalle kültürü ve yatay mimariyi esas alan bir anlayışla, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak için sosyal konutlar üretiyoruz.
Millet Bahçeleri, ekolojik koridorlar ve yeşil alanlarımızı arttırıyor; kişi başına düşen yeşil alan miktarımızı 8’den 15 metrekareye çıkarıyoruz.
Şehrin önceliği neyse onu başa alacağız. Yatırımlarımızn boşa gitmesine mani olacağız. İl il yaşanabilir şehir endeksi oluşturacağız. Düzenli ölçümlerle şehirlerimizin değişimlerini inceleyeceğiz.
Kanal İstanbul Projesi'yle İstanbul'a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak iki örnek akıllı şehri de yapacağız."
"İBB'NİN TEK TARAFLI ÇEKİLME HAKKI YOK"
Bakan Kurum, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kurum, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tek taraflı olarak protokolden çekilme hakkının olmadığını bildirdi.
Kanal İstanbul projesi kapsamında arsa sahipleri haklarını bir plan çerçevesinde alacağını belirten Kurum, "Plan Belediye Meclisinden geçecektir ve o plan çerçevesinde yürütülecektir." diye konuştu.