Alvimedica'dan Rusya'ya tesis

27 Ekim 2022 | 08:44
Yüksek teknolojili koroner sağlık ürünlerinde üretim yapan Alvimedica, yurtdışı açılımını hızlandırıyor. Alaton Ailesi’nin sahibi olduğu Alvimedica, gözünü Rusya ve Iran pazarlarına dikti. Rusya’daki distribütörü ile birlikte Rusya’da üretim yapmaya başlayacaklarını söyleyen şirketin yönetim kurulu başkanı Leyla Alaton, Iran ve Mısır’da da üretim yapmak için araştırmaları sürdürdüklerini belirtiyor.

FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr

Alarko Holding Yönetim Kurulu Baş-kanlığı’nı geçen yıl İzzet Garih’e devreden İshak Alaton, 2007 yılında holdingten bağımsız kişisel bir yatırım yaptı ve cerrahlara yeni nesil minimal girişimsel sağlık teknolojileri sunmak üzere Alvimedica şirketini kurdu. Ça-talca’daki üretim tesisinde yüksek teknolojili girişimsel kardiyoloji ile periferik vasküler ürünlerin (katater, balon) üretimini gerçekleştiren şirket, 2013 yılında ise stent teknolojileri ile dikkati çeken İtalyan CID’yi satın aldı.

İtalya’daki üretim hatlarını Türkiye’ye taşımaya başlayan şirket, Türkiye’de de stent üretimine başladı. Bugün 50 milyon dolar cirosu bulunan şirketin üretiminin yüzde 15’i Türkiye’den yüzde 85’i İtalya’da yapılıyor. Ancak 2017 sonrasında bu oran tam tersine dönecek. Karbon kaplama teknolojisine dayalı üretimi 2017’de başlatmayı hedeflediklerini söyleyen Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, “Türkiye’de stent pazarının büyüklüğü 120 milyon dolar ve tamamı ithal ediliyor. 2017’de bu alanda yerli üretime koruma gelecek. Biz 20 milyon dolarlık bir yatırımla ithalatın önüne geçmeyi ve dahası Türkiye’den stent ihraç eder duruma gelmeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor.

HEDEF: RUSYA VE İRAN
Şirketin tek projesi bu değil. Rusya’daki iş ortaklarıyla birlikte bir üretim tesisi kurma projeleri olduğundan da bahseden Alaton, yılbaşında Rusya’da üretime başlamayı planladıklarını söylüyor. Faz faz teknoloji transferi yapacakları bu tesis için ilk aşamada 3 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.

Yurtdışında sağlık teknolojileri alanında yerel üreticilerin desteklendiğini hatırlatan ve Rusya’da da bu tarz bir avantajın olduğunu belirten Alaton, belli bir ihtiyacın karşılanması durumunda ithalat yasağı getiren İran’da ise yerel bir ortakla yatırım planı yapı-yor. Bu ülkede yer bakan şirketin Mısır’da da böyle bir yatırım için girişimi söz konusu.

Bugün 70’in üzerinde ülkeye ürün satan Alvimedica, diyabetli hastalarda dahi iyi cevap veren bir stent için FDA’ye başvurmuş. Bu yıl başlayacak klinik çalışmalar 2.5 milyon dolara mal olacak ve 50 merkezde yapılacak. 2018’in ikinci yarısı ise sonuçların alınması hedefleniyor.

YENİ PROJELER YOLDA
Şirket ayrıca iki tane kalp kapakçığı projesi üzerine çalışıyor. Şu anda hayvan deneyi aşamasına gelinmiş. 200 hayvana takılacak kalp kapakçı-larının bir yıl takibi yapılacak. Ardından ise insan deneylerine başlanacak. Stent ortalama 160 dolara satılırken, kalp kapakçığının 50 bin TL’ye satıldığını söyleyen Alaton, bu projelerin hayata geçmesi halinde milyar dolarlık bir şirket haline gelebileceklerini söylüyor. Tüm ürünlerden istedikleri gibi onay alırlarsa mevcut tesisin yanına ek bir tesis yapıp üretim kapasitesinin 3 katına çıkartılması planlanıyor.

ORTAKLIK TEKLİFLERİ VAR
Bugün 230'u İtalya, 130'u Türkiye'de çalışan 460 kişilik bir kadroları bulunan Alvimedica yatırımcıların da ilgisini çeker hale getirmiş. Dönem dönem kendilerine ortaklık ve satın alma yolunda teklifler geldiğini söyleyen Alaton, stratejik ortaklıklara sıcak baktıklarını anlatıyor. Ancak 2019'dan sonra böyle bir ortaklık kurulabileceğinin de altını çiziyor. Alaton "Mevcut üretim gamı dışında da üretim yapabiliriz. Türkiye'de üretim yapmak isteyen şirketlere üretim yapabiliriz" diye konuşuyor.