.İstanbul uzantılı sitede yıl sonu hedefi 100 bin

27 Ekim 2022 | 08:18


2012’de internette coğrafi alan adlarının da kullanıma açılması kararı alınmıştı. Şu ana kadar 60 ülkeden 66 şehir bu hakkı aldı.

FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr

Bunlardan biri de İstanbul. .ist ve .İstanbul uzantılı ilk alan adını alan uluslararası şirket BBC oldu. Yıl sonuna kadar bu uzantılara sahip 100 binin üzerinde internet sitesinin olması bekleniyor.

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), 2012 yılında coğrafi alan adlarını da kullanıma açmıştı. Bu konuda bin 930 başvuru alındı. Ancak 60 ülkeden 66 şehir bu hakkı alabildi. Bunlardan biri de İstanbul oldu.

ICANN’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı başvuruyu kabul etmesiyle birlikte hummalı çalışmalar başladı.

Öncelikle bu işin yönetimi, yapılan ihale ile belediye iştiraklerinden Medya AŞ’ye verildi. Ardından Medya AŞ bünyesinde altyapı kurulması için çalışmalara başlandı.

Ocak-Nisan 2015 tarihleri arasında test aşamasından da geçildikten sonra bu yılın başında .ist ve .istanbul uzantıları ilk önce dünyanın tescilli markalarına açıldı. 1 Mart itibariyle yerli şirketler, kamu kuruluşları, vakıf dernek ve STK’lara da .ist ve .istanbul uzantıları açılacak. 10 Mayıs’tan itibaren de bireysel başvurular alınacak.

İKİ YILDIR ÇALIŞIYOR

Medya AŞ Genel Müdürü Bekir Kaplan, kendisine bağlı olan DOT.IST Domain Operasyon Takımı’nın son iki yıldır yoğun olarak çalıştığını anlatıyor. Kaplan, halihazırda dört .ist ve .istanbul uzantılı adres olduğunu belirtiyor. Bunlar, Nic.istanbul, IBB.istanbul, medyaas.istanbul ve kadirtopbas.istanbul. Bunların .ist versiyonları da var.

Kaplan, henüz 10 günlük bir süre olmasına rağmen dünyanın tescilli markalarından başvuruların gelmeye başladığını da söylüyor.

Şehir uzantılı alan adını kullanmak için ilk satın alma yapan şirket BBC oldu. Onu BMW takip etti. Şu anda Coca Cola’dan CNN’e kadar pek çok kurumla da görüşmelerde son aşamaya gelinmiş durumda.

Bekir Kaplan, alan adı fiyatlarıyla ilgili şu bilgiyi veriyor: “Alan adı kullanım hakkını alan 66 şehir arasında 22 tanesi bugün satış yapıyor. Diğerleri bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. En pahalı satılan alan adları New York, Londra ve Tokyo. Biz fiyatlarımızı bilerek düşük tuttuk.

Şu anda bayilerimiz aracılığıyla satış yapıyoruz. 20’nin üzerinde bayimiz mevcut. Bunlardan dördü Türkiye’den, diğerleri uluslararası akredite üst düzey alan adı sağlayıcıları. Sayının 30’a çıkmasını hedefliyoruz.

Biz taban satış fiyatları belirledik. Dünyada tescilli markalardan yıllık 500 dolar ve en az beş yıllık tescil bekliyoruz. Yerli şirketler, kamu kuruluşları ve STK’lar için fiyatımız 100 dolar. Onlarda da en az iki yıllık tescil bekleniyor.”

AÇIK ARTIRMA YAPILACAK

Bekir Kaplan, 1 Nisan’da ise eczane.istanbul, otel.istanbul gibi jenerik alan adlarının satışını açık artırmayla yapacaklarını söylüyor. Kaplan, yıl sonuna kadar 100 binin üzerinde şehir adı uzantılı hesap olmasını beklediklerini belirtiyor.

Bekir Kaplan, özellikle üniversite ve yeme-içme alanında hizmet veren kurumların alan adı konusunda çok ilgili olduğunu vurguluyor. 10 Mayıs’ta satışların bireylere açılmasıyla birlikte bu rakamın daha da üst noktalara çıkmasını hedeflediklerinin altını çizen Kaplan, verilen sürede başvuru yapamayanlar için bir şikayet dönemi olacağını, bunun kaçırılması durumunda alan adlarının başka kurum ve kişilerce kullanılabileceğini söylüyor. Kaplan, özellikle kurumların ticari itibarlarını korumak için bu alanları satın almalarının en doğrusu olacağını da sözlerine ekliyor.
Etiketler
Fatoş Bozkuş