FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr
Çakır, 150 ilçeyi insani gelişme açısından sıralayacak bir araştırmayı bitirmek üzere olduklarını belirtiyor. Vural Çakır, İnsani Gelişme Endeksi Kamuoyu adını taşıyan bir araştırma daha yürüttüklerini de anlatıyor.
Hisselerinin tamamını Ipsos’a satmasının ardından profesyonel yöneticilik görevinden de ayrılan araştırma sektörünün önemli isimlerinden Vural Çakır’ın, yeni dönemde kuruluşuna öncülük yaptığı İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ile ilgileneceğini daha önce yazmıştım. Vakıf kurulalı neredeyse dokuz ay oldu.
Peki İNGEV bünyesinde bu süre zarfında ne gibi çalışmalara imza atıldı?
İşte bunu konuşmak üzere önceki hafta Vural Çakır ile bir araya geldik. Çakır, öncelikle, ilgili kamu kuruluşları, yerel yönetimler, uluslararası kuruluşlar, üniversiteler ve özel sektör kuruluşları ile işbirliği yaparak, ülkemizde insani gelişme konusunda ana bilgi ve başvuru kaynaklarından biri olmak istediklerini söylüyor.
Araştırmalar ve raporlar yoluyla politika yapıcılara yol gösterici görüş ve öneri sunma, yenilikçi uygulama projeleriyle insani gelişmeyi destekleme hedefleri olduğunun da altını çizen Çakır, bu konuda ilk olarak Dünya İnsani Zirvesi için “Genç Mülteciler Raporu” hazırladıklarını anlatıyor.
Vural Çakır, şu anda 150 ilçeyi insani gelişme açısından sıralayacakları bir araştırma üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Çakır, ayrıca İnsani Gelişme Endeksi Kamuoyu adını taşıyan bir araştırmayı da yürüttüklerini dile getiriyor.
Bu araştırmaların sonuçları, İNGEV’in 25 Ocak’ta ilkini yapacağı ‘Daha Fazla İnsan’ (Act Human) başlıklı bir konferansta açıklanacak. Vural Çakır, ‘Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens’ adlı uluslararası ‘bestseller’ kitabın yazarı Yuval Noah Harari ve Muhtar Kent gibi konuşmacıların yer alacağı bu konferansı önümüzdeki yıllarda bir festivale çevirmek istediklerini de belirtiyor.