İş dünyasındaki yoğun rekabette öne çıkıp kariyer basamaklarını hızla tırmanmak isteyenler bu programları tercih ediyor.
FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr
Kariyerlerinde üst basamaklara tırmanmak için yüksek lisans yapması zorunlu olanlar var. Örneğin mühendisler ve eğitimciler bunlar arasında yer alıyor.
İş dünyasında yaşanan yoğun rekabet ortamı üniversiteden mezun olan pek çok kişiyi kendilerini diğer adaylardan farklılaştırmak için yüksek lisans yapmaya itiyor.
Çünkü özellikle yeni mezun veya az deneyimli kişilerin işe alımlarında yüksek lisans, adayı öne çıkaran unsurlar arasında yer alıyor. Yüksek lisans çalışanların terfi kararlarında da etkili oluyor. Bu nedenledir ki, son yıllarda yüksek lisans yapan kişi sayısı katlanarak artıyor.
Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) verilerine göre, bugün üniversitelerde 480 binin üzerinde yüksek lisans yapan kişi var. Yüksek lisansa yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı 20132014 öğretim yılında 56 bin iken, 2016-2017'de bu rakam ikiye katlandı. İstatistikler gösteriyor ki, yüksek lisans yapmayı daha çok erkekler tercih ediyor.
Akademik ve kariyer hedefleri doğrultusunda yüksek lisans yapan erkeklerden ziyade askerliği ertelemek amacıyla yüksek lisans yapanlar bu sayıyı artırıyor. Devlet üniversitelerinde yüksek lisans yapan öğrencilerin sayısının daha çok olduğu görülüyor. Ancak tercihlerde vakıf üniversitelerinin sayısı da her geçen gün artıyor.
OLMAZSA OLMAZ HALİNE GELDİ
Lisans eğitimi kişilere çalışmak istedikleri alanda uzmanlık sağlıyor. Ancak özellikle niş alanlarda kariyer yapmayı hedefleyen pek çok genç kendini geliştirmek, daha kalifiye bir çalışan olmak, hedeflediği kariyere ulaşmak ve hayalindeki maaşı kazanmak amacıyla lisans eğitiminin ardından yüksek lisans eğitimine yöneliyor.
Akademisyen olma yolunda yüksek lisans yapanlar da çoğunlukta. Tabii bir de kariyerlerinde üst basamaklara tırmanmak için bu programlara gitmesi zorunlu olanlar var. Örneğin mühendisler ve eğitimciler...
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda okul yöneticisi ve müfettiş olmak isteyenlerin bir yüksek lisans programını bitirmiş olması gerekli görülüyor.
Ya da "Yüksek" unvanı almak isteyen mühendisler yüksek lisans yapmaya karar verebiliyorlar. Michael Page Finans ve Bankacılık Direk-törü Fatih Cömert, "Özellikle çok uluslu şirketlerde üst düzey yönetici terfilerinde yüksek lisans sahibi olmak artık bir avantaj olmaktan çok yüksek lisans sahibi olmayan için bir dezavantaj haline geldi. Yüksek lisans bu tarz firmalarda olmazsa olmaz haline geldi" diye konuşuyor.
SEÇİM NASIL YAPILMALI?
Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, yüksek lisans derecesine sahip olmanın kişinin uzmanlaşmak istediği alanı belirlemesi anlamına geldiğini söylüyor. Uysal, "Bu nedenle kişinin yüksek lisans eğitimine başvururken çok aceleci davranmaması, uzmanlaşacağı alandan emin olması ve kariyer hedefleri doğrultusunda yüksek lisans derecesini almayı planlaması çok önemli" diyor.
Fatih Uysal, yeni mezunların bu kararı vermeden önce birkaç yıl tecrübe kazanmasının daha doğru olduğunu söylüyor. Çünkü iş hayatında birkaç yıl tecrübe kazanmak hem kişiye ne yapmak istediğini anlaması hem de ufkunun gelişmesi konusunda fayda sağlıyor.
Kişi böylelikle hedeflediği kariyere doğru daha sağlam bir adım atmış oluyor. Bu nedenle hızlı davranmak her ne kadar önemli olsa da zamanlamanın doğru olması ve kararın iyi verilmesi çok daha kritik. Peki okul seçimi bu noktada ne kadar önemli? Fatih Cömert okulun kesinlikle önemli olduğunun altını çiziyor.
Yüksek lisansın hangi okulda yapıldığının o kişiyle ilgili fikir verdiğinin üzerinde duran Cömert, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Yapılan seçimlerden yüksek lisansı sadece unvan için mi yoksa gerçekten ondan fayda elde etmek için mi yapmış anlayabiliyorsunuz.
Ayrıca okulların programları da önemli. Her yüksek lisans programı da aynı değil. Bu programlar kişilerin ihtiyaçlarına, zayıf yönlerini güçlendirmeye ve firmaların isteklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir."
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
76 YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BULUNUYOR
İstanbul Aydın Üniversitesi, bünyesinde bulunan Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri enstitülerinde, 76'sı yüksek lisans, 16'sı doktora ve biri sanatta yeterlik olmak üzere 93 ayrı programda lisansüstü eğitim veriliyor.
Üniversitede lisansüstü programlarına başvurular başladı ve 5 Şubat'a kadar devam edecek. Okulun programları arasnda arasında en yüksek ilgiyi Türkçe ve İngilizce eğitim veren İşletme Yönetimi, Psikoloji, Özel Hukuk, İngilizce eğitim veren Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile İngiliz Dili ve Edebiyatı görüyor.
Son yıllarda özellikle Psikoloji ve Özel Hukuk alanına ait lisansüstü programlarına ilginin arttığı gözleniyor. Enstitülerde yer alan yüksek lisans programlarının yıllık ücretleri, öğrenci adayının alan içi ya da alan dışı, tezli ya da tezsiz tercihine göre 15 bin TL ile 25 bin TL arasında değişiyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, lisans eğitimini İstanbul Aydın Üniversitesi'nde tamamlamış öğrencilerin yüzde 30'unun üniversitede lisansüstü eğitimine devam ettiğini söylüyor.
Bünyelerindeki programlarda daha çok mesleki kariyerlerinde yükselmeyi hedefleyen sosyal bilimler alanında lisans eğitimi almış öğrencilerin lisansüstü eğitimi tercih ettiğini ifade eden İzmirli, yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilere şu önerilerde bulunuyor: "Aday ve öğrencilerimizin, iş yaşamlarında kariyer ve kişisel gelişimlerini destekleyecek programlar tercih etmeleri gerekir.
Tercih edecekleri üniversitenin fiziki imkanlarının (laboratuvar, stüdyo gibi) yanı sıra öğretim üyelerinin deneyimleri ve söz konusu üniversitenin uluslararası alandaki pozisyonu, işbirlikleri ve aktifliği göz önünde tutularak hareket edilmeli. Bu kriterler, lisansüstü eğitim alacak olan aday için doğru bir seçim olacaktır."
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
3 BİN KİŞİ YÜKSEK LİSANS YAPIYOR
Bahçeşehir Üniversitesi'nde (BAU) dört farklı enstitü (Sosyal Bilimler, Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri) bünyesinde tezli ve tezsiz olmak üzere toplam 80 yüksek lisans programı ve 19 doktora programı var. Üniversitede genel itibariyle MBA, Pazarlama ve Big Data programlarına yönelim olduğu görülüyor.
Bunun yanında son yıllarda ön plana çıkarılan ve özellikle yoğun iş temposunda eğitime gerekli zamanı ayıramayanlar için dizayn edilen hafta sonu programları ve yine farklı disiplinleri bir araya getirerek profesyonel iş yaşamında birden çok alana hitap edebilecek Executive MBA, Global Affairs, Entrepreneurship and Innovation Management gibi yenilikçi programlara ilgi oldukça yoğun.
Son yıllarda Game Design (Oyun Tasarımı) programına gösterilen ilgi de artarak devam ediyor. 2017-2018 bahar döneminde İstanbul ili içerisinde farklı yerleşkelerde yüksek lisans programları açılmış durumda. Bu programlar Beşiktaş kampüsü ile aynı eğitim ve öğretime devam ediyor. Bahar dönemi için başvurular ocak ayının sonuna kadar devam edecek. Ancak bu konuda programların kontenjanları da göz önünde tutuluyor.
Program kontenjanı dolduğu takdirde o programın başvurusu ocak ayı sonu gelmeden kapanabiliyor. Online başvuru yaparak belgelerini yükleyen adaylar değerlendirmeye ve gerekirse mülakata alınıyor. Daha sonra kendilerine kabul veya red durumları bildiriliyor. Tüm enstitüler dahil yılda yaklaşık 3 bin kişi BAU'da yüksek lisans yapıyor. Yüksek lisans programlarının ücretleri birbirinden farklılık gösteriyor.
İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ
ODAKLANMIŞ İŞLETME YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI VAR
İşletme ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans programları bulunan İstinye Üniversitesi'nde bahar dönemi programlarına katılmak isteyen öğrenci adayları için başvurular başladı.
Sağlık sektöründeki tecrübesini özel bir eğimle birleştirmek isteyen üniversitede Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün yüksek lisans programlarının her dönem kontenjanları 10'ar kişiden oluşuyor.
Akademik kadrosunu yıllarca sağlık sektöründe çalışmış uluslararası tanınırlığa sahip akademisyenlerden oluşturan Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün lisansüstü programları ise şunlar: Kanser Biyolojisi ve Farmakolojisi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği,
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği (doktora), Sinirbilim, Cerrahi Hemşireliği ve Kök Hücre ve Doku Mühendisliği. Okulun en çok talep alan bölümü olan İşletme yüksek lisans programları ise Executive MBA ve Odaklanmış İşletme Yüksek Lisans Programları olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Odaklanmış işletme Yüksek Lisans Programları ise Vergi Denetimi Mevzuatı ile Uyumlu İşletme Yüksek Lisans Programı, Pazarlama Odaklı İşletme Yüksek Lisans Programı ve İnsan Kaynakları Yönetimi Odaklı İşletme Yüksek Lisans Programı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Okulun yüksek lisans başvuruları 12 Şubat'ta sona erecek.