Teksil ve hazır giyim sektörü 2021’den umutlu

27 Ekim 2022 | 15:36
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında gelen tekstilde dünya çapındaki mevcut konumumuzu korumaya ve ihracatımızı artırmaya yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Korona salgını ile birlikte tüm alanlarda olduğu gibi tekstil ve hazır giyim sektörlerinde de iş yapış alışkanlıklarını değişmiş bulunuyor. Öyle ki, salgın öncesi alıcı için hızlı termin önemliyken artık güvenli ürün daha fazla gündemde olacak. Öte yandan uzaktan çalışmanın yaygınlaşması modayı da etkileyecek.

ÖZLEM BAY YILMAZ

obay@ekonomist.com.tr

Evde giyilen ürünler ve günlük kıyafetler büyüyen kategoriler olacak. Sağlık ve hijyen tekstilleri önemli bir kategori olarak gündeme gelecek. Üretimde, pazarlamada, lojistikte ve ofis ortamlarında dijitalleşme çok daha hızlanacak. Yurt dışındaki müşterilerle temaslar ağırlıklı olarak online kanallar üzerinden yürüyecek.

İHRACAT PERFORMANSI

Değişen küresel ticaret normlarına ve trendlere adapte olabilme kabiliyeti çok yüksek olan tekstil ve hammaddeleri sektörünü ileriye taşımak için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, şöyle devam ediyor:

“Mayıs ayı ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,5 oranında gerileyerek 537 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Ancak bir önceki aya göre ihracatımız yüzde 29,8 oranında arttı. 2020 yılı sonunda ihracatımızın yaklaşık yüzde 15 seviyelerine gerileyeceğini öngörüyoruz.

Küresel karantina önlemleri ve talep daralmasının bir sonucu olarak her ne kadar ihracatımız gerilese de mayıs ayında 174 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Tekstil ve hammaddeleri sektörü olarak elbette ki ilerleyen dönemde yeni kurallara, yeni normal düzene göre şekillenecek ve ihracatımıza devam edeceğiz. “

 



TOPARLANMA 2021’DE

Hazır giyim ihracatında da mart ayında yüzde 27,4, nisan’da yüzde 61,6, mayıs’ta ise yüzde 48,2 daralma yaşandı. İlk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,1 ekside olan hazır giyim ihracatının en kötü dönemi geride bıraktığını vurgulayan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, “Önümüzdeki birkaç ay bizim için toparlanma dönemi olacak. Nisan’da yüzde 61,6 olan ihracattaki daralmanın Haziran’da yüzde 30 - 35, Temmuz’da yüzde 25 - 30, Ağustos’ta yüzde 20 – 25 şeklinde devam edeceğini öngörüyoruz. Eylül ayında geçen yılın aynı dönemiyle başa baş durumu yakalayabileceğimizi ümit ediyoruz. Bu yılı geçen yıla göre yüzde 15 - 20 daralma ile kapatacağımızı tahmin ediyoruz. 2020’de hedeften uzaklaşsak da 2021’den çok umutluyuz. 2021’de çok hızlı toparlanacağımızı öngörüyoruz” diye anlatıyor.

‘TERCİHİM TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ’ PROJESİ

2019 yılı içinde tekstil ve hazır giyim sektörü Cumhuriyet tarihinde bir rekora imza atarak istihdamda 1 milyon kişiyi aştı. Perakende sektörü de dâhil edildiğinde istihdamın 2 milyonun üzerinde olduğunu söylemek mümkün. İstihdamı arttırmaya yönelik çalışmalara devam edeceklerini dile getiren Ahmet Öksüz, şunları anlatıyor: “Sektörümüzün nitelikli insan gücüne duyduğu ihtiyacın farkında olarak 2019 yılında oldukça önemli bir projeye imza attık. Nitelikli iş gücü ihtiyacımızı karşılamak için üniversite sınavında ilk 80 bine giren ve ilk 5 tercihinden birini tekstil mühendisliği seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere asgari ücrete kadar burs projemizi hayata geçirdik. Bu kapsamda ilk beş tercihinden biri Tekstil Mühendisliği olan ve ilk 20 bine giren gençlerimize asgari ücret, 20 ile 50 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50 ile 80 bininci sırada yer alan tekstil mühendisliği adaylarımıza ise asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs vereceğimizi duyurduk. Yürüttüğümüz ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesi ile çalışmalarımızın karşılığını da tercih sonuçlarında oldukça başarılı bir şekilde aldık.”

HIZLI İŞ BULMA İMKANI

2018 yılında kontenjanların sadece yüzde 42’i dolarken 2019 yılı tercihlerine göre bu oran yüzde 92’ye ulaştı. Bölüm puanları 100 puan arttı. Hali hazırda yaklaşık 100 öğrenci burs desteğinden faydalanıyor. Bu yıl da aynı oranda burs verilmeye devam edilecek. Bir zamanlar puan olarak tıp fakülteleri ile yarışan tekstil mühendisliği bölümlerinin hak ettiği günlere dönmesi hedefleniyor. Bildiği üzere Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından yapılan çalışmada tekstil mühendisliği, ülkemizde en hızlı iş bulunan meslek olarak tespit edildi.
Nitelikli tekstil mühendislerini iş bulma stresi yaşamadan, okurken ekonomik problemleri düşünmeden sadece eğitimlerine odaklanabileceği ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesi sadece burs da vermiyor. Aynı zamanda öğrencilere, bölümde okurken uygulamalı staj garantisi ve mezun olduktan sonra ise iş garantisi de veriliyor.
Etiketler
Koronavirüs