FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr
İş ve yaşam arasındaki dengeyi sağlamak, iş insanlarının son dönemde en çok önem verdiği konular arasında. Çünkü başarının kaliteli ve nitelikli insan olmakla kazanılacağının bilincine varılalı çok oldu. Hem yaratıcılığı geliştirmek hem de zihinsel ve bedensel yorgunluğu atmak için hobilere yönelmenin nedeni de bu. Artık birçok kişi işten çıktığında ya da hafta sonları farklı aktiviteler yapıyor. Kimi at biniyor, kimi model uçak uçuruyor. Dans eden de var, ritm tutan da...
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
İş hayatındaki başarılarıyla bilinen iş insanlarından birçoğu hobisini işe dönüştürmüş durumda. En çok da şarap merakını ileriye götürüp şarap üreticiliğine giren iş insanları var. Çiftlik kurup buradan elde edilen ürünleri satanlar olduğu gibi, detoks ve sağlıklı yaşama merak salıp bu alanda yatırım yapan ya da golf merakı nedeniyle golf kulübü satın alan ve golf oteli kuran iş insanları da bulunuyor.
ŞARAP HOBİSİ İŞ OLDU
Güler Sabancı’nın dayısı Orhan Türker ile birlikte 18 yıl önce Şarköy’de hobi amaçlı kurduğu üzüm bağları ve şaraphane tesisinin markası Gülor, Türkiye’nin tercih edilen butik şaraplarından biri haline geldi. Bugün bu tesiste üretilen şarapların yüzde 15’i yurtdışına ihraç ediliyor. Amerika, İngiltere ve Almanya önde gelen ihracat pazarları arasında yer alıyor.
Şarap hobisini işe dönüştüren sadece Sabancı değil. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da 2009 yılında İdol Şarapçılık’ı satın alarak hobisini işe dönüştüren iş adamları arasına girdi. Şirket adını LA Şarapçılık olarak değiştiren Arkas, İzmir Torbalı’da bin 168 dönümlük arazide Türkiye’nin en büyük tek parsel organik bağı olarak kurduğu bu işle ihracata da başladı.
Tabii şarap hobisini işe çevirenleri sayarken Garanti Bankası’nın eski Genel Müdürü Akın Öngör’ü saymamak olmaz. 2000 yılında hobi olarak bağ ve şarap işine giren Öngör’ün butik olarak ürettiği Selendi, bugün en bilinen şarap markalarından biri haline geldi.
TURİZME GİRDİLER
12 yıl önce golf oynamaya başlayan Opet’in kurucusu ve Öztürk Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bu merakı sayesinde önce bir golf kulübü satın aldı, ardından ise golf oteli yatırımına girişti. Öztürk’ün hobisi sayesinde turizm grubun ikinci ana işi haline geldi.
2007’te Belek’te Karya Golf Club’un yüzde 72 hissesini alan Öztürk, iki yıl önce hissesini yüzde 100’e çıkardı. Öztürk, “49 yıllık tu-rizm tahsisli bir yerimiz vardı. Buraya da bir otel yaptık. Kısacası golf hobim bizi turizmci yaptı” diye konuşuyor.
Pegasus CEO’su Mehmet Nane, Kiler CEO’su Nihat Özdemir ve perakende danışmanı Avi Alkaş ortaklı-ğında Marmaris Bozburun’da açılan MiaMai Butik Otel de üç ortağın hobiyi işe dönüştürme düşüncesiyle yapılan yatırımlardan bir diğeri. Ağaçlar içinde 14 odalı olarak hizmet veren otel, kısa sürede bölgenin önemli butik tesislerinden biri haline geldi.
ÇİFTLİK KURDULAR
Roman Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy, 2013 yılının ilk aylarında Lüleburgaz’ın Ha-mitabat Köyü’nde hobi amaçlı aldığı 150 dönüm üzerine kurulu çiftliği büyüttü. 500 büyükbaş hayvanla başladıkları hayvancılığı iki katına çıkardıklarını anlatan Toplusoy, “Hedefimiz 3 bin büyükbaş hayvana çıkmak” diyor. Toplusoy Çiftliği’nde süt üretimi yapılıyor ve Türkiye’nin en büyük markalarından biri olan Bahçıvan’a süt tedarik ediliyor.
Toplusoy, gelecek hedefleriyle ilgili ise şunları söylüyor: “Kendi yemimizi 800 dönümlük arazimizde kendimiz ekiyoruz. Çiftliğimize her geçen gün yatırım yapıyoruz. Üç tane ek ahır yaptırdık. Yakın zamanda besi hayvanı ve gebe düve getirmeyi düşünüyoruz.”
HAYVANCILIK İLGİSİ
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, kişisel girişimiyle baba ocağı Afyon’un Taz-lar köyünde hayvancılık ve peynir üretimine başladı. Kocabıyık, çiftliğin yanı sıra ünlü yabancı küratör ve sanatçılarla dünyanın en büyük açık hava müzelerinden birini kurmaya da hazırlanıyor.
Bir hobi olarak çiftlik kuran ve ardından bunu büyüten başka isimler de var. Ayvalık’ta kurduğu Kent Çiftliği’ni büyüten Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, Saray Çiftliği’ni kuran ve bugünlere getiren Saray Halı’nın sahibi Necati Kurmel, Deva Holding CEO’su Philip Haas da bu alana yatırım yapanlar arasında yer alıyor.
İŞLER BÜYÜYOR
Rahmi Koç, kendi üzerinden yansıttığı yaşam sitili ve şıklık mottosunu, Türkiye’ye yaymak adına yaptığı girişimleri hobiyi işe dönüştürmek olarak görüyor. RMK Classic şirketi Koç’un kişisel hobisi olarak gördüğü yatırımlardan birini oluşturuyor.
Ericsson ve Turkcell’de yöneticilik yaptığı sırada Tayland’a detoks yapmaya giden Ersin Pamuksüzer’in bu merakı bir iş haline dönüşmüş durumda. Kurduğu Keyifli İşler şirketi bünyesinde detoks markası Life-Co’yu yaratan Pamuksüzer’in bugün Bodrum’da iki, Antalya, İstanbul, Ankara ve Phuket’te de birer detoks merkezi bulunuyor.
Teknik Yapı’nın sahibi Nazmi Durbakayım ise yemek yapmaya dönük merakını işe dönüştürdü.
Durbakayım, aşçı üniforması olduğunu ve mutfağa girip yemek yaparak yorgunluğunu attığını söylüyor. Nazmi Durbakayım, eskiden beri aklında olan et restoranı açma fikrini 2012’de hayata geçirdi ve Et-İnn isimli bir restoran açtı. Kadıköy’de bin 500 kişi kapasitesiyle İstanbul’un en büyük lokantalarından olan Et-İnn, geleneksel lezzetlerin modern sunumuyla dikkat çekiyor.
BİNİCİLİK KULÜBÜ KURDU
Çilek Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Muzaffer Çilek de hobisini işe dönüştürmüş iş insanlarından biri. Çilek, binicilik hobisinden yola çıkarak kurduğu Tabiat Binicilik Kulübü ile Bursalı ailelere ve çocuklarına binicilik eğitimleri veriyor. Bir yıldır Tabiat Binicilik Kulübü olarak faaliyet gösteren işletmenin tüm sorumluğunu Çilek’in henüz 17 yaşında bir lise öğrencisi olan oğlu Ahmet Hakan üstlenmiş durumda.
Bu girişimini komşu illere ve İstanbul’a da taşımak isteyen Çilek, projeler üzerine çalışmaya başlamış bile. Biniciliği geliştirmek, çocuk ve gençlere at sevgisini aşılamak amacında olduklarını söyleyen Çilek, “Her yaştaki binici adaylarına kişiye özel eğitim programlarımız bulunmakta. Ayrıca tecrübeli biniciler için rehber eşliğinde ormanda at ile gezintiler yapılıyor” diye konuşuyor.