İsrail ile Lübnan arasında ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi: Anlaşma şartları ne?

ABD Başkanı Joe Biden'ın Lübnan ile İsrail hükümetlerinin onaylamasının ardından duyurduğu ateşkes antlaşması yerel saatle 04.00 (Türkiye saati ile 05.00) itibarıyla yürürlüğe girdi.

27 Kasım 2024 | 08:33
Son Güncellenme: 27 Kasım 2024 | 10:14

AA'nın haberine göre ABD Başkanı Biden, Lübnan ile İsrail hükümetleri arasında ateşkes antlaşmasına varıldığını basın açıklamasıyla duyurdu.Ateşkesin bugün yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıklayan Biden, Lübnan Silahlı Kuvvetlerinin 60 gün içinde Lübnan'ın güney sınırına konuşlanarak bu bölgenin kontrolünü sağlayacağını belirtti.

Antlaşmanın, söz konusu bölgeden Hizbullah unsurlarının silahsızlandırılarak Litani Nehri'nin kuzeyine geçirilmesini öngördüğünü kaydeden Biden, 60 günlük süreç zarfında İsrail askerlerinin kademeli şekilde bölgeden geri çekileceğini söyledi. Biden, bu süreçte Lübnan'da herhangi bir Amerikan askerinin görev almayacağını da kaydederek, ABD ve Fransa'nın öncülüğünde uzun süren diplomatik çabaların sayesinde anlaşmaya varıldığını vurguladı.

Başkan Biden ayrıca, ABD ve Fransa'nın başını çektiği bir uluslararası koalisyonun ateşkes antlaşmasının uygulanması konusunda destek vereceğini belirtti.

Biden, İsrail saldırıları sebebiyle yerinden edilen Lübnanlılar ile İsrail'in kuzeyindeki Yahudi yerleşimcilerin evlerine dönmesinin sağlanacağını da dile getirdi. Ateşkesin yürürlüğe gireceğinin açıklanmasından önce basına yansıyan iddialara göre, İsrail ordusunun ve Hizbullah'ın çekildiği İsrail-Lübnan sınırından Litani Nehri'ne kadar olan bölgeye 5 bin ila 10 bin kadar Lübnan askeri konuşlandırılacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararına uygun olarak Lübnan'daki söz konusu grupların yeniden silahlanmasını önlemek için, Lübnan'a silah satışı veya Lübnan içinde silah üretimi Lübnan hükümeti tarafından denetlenecek. Öte yandan basında yer alan diğer bir iddiaya göre, "ABD, Hizbullah'ın antlaşmayı ihlal ettiği tespit edilirse İsrail'e yeniden saldırma hakkı tanıyan ve antlaşma metninde olmayan bir taahhüdde bulundu."

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?

CNN International'da yer alan haberde anlaşma şartları için şu bilgiler yer alıyor:

  • Anlaşma, müzakerecilerin kalıcı bir ateşkesin temeli olarak tanımladıkları üzere çatışmaların 60 gün durdurulmasını öngörüyor. 
  • Bu süre zarfında Hizbullah unsurlarının İsrail-Lübnan sınırından yaklaşık 40 kilometre geri çekilmesi, İsrail kara kuvvetlerinin de Lübnan topraklarından çekilmesi bekleniyor. 
  • İki ülke arasındaki son topyekûn savaşı 2006 yılında sona erdiren 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı anlaşmanın temelini oluşturuyor ve müzakereler esas olarak anlaşmanın uygulanması etrafında dönüyor. (BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hattı'nın gerisine çekilmesini ve bu hatla Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor)
  • Anlaşma uyarınca Lübnan, Hizbullah'ın Litani nehrinin güneyindeki hareketlerini daha sıkı denetleyecek ve Hizbullah üyelerinin burada yeniden gruplaşmasını önleyecek. Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri, Lübnan ordusu ve çok uluslu bir komite Hizbullah'ın hareketlerini denetlemekle görevlendirilecek.
  • İsrail, anlaşmanın ihlali halinde askeri operasyonları yeniden başlatacağını söylüyor.