DSÖ’nün Cenevre'deki merkezinde bir video konferans düzenleyen Ghebreyesus “Virüsler zamanla mutasyona uğrar. Bu doğal ve bekleniyordu” dedi.
Bu değişikliğin virüsü nasıl etkilediğini anlamak için çalışmaların devam ettiğini belirten Ghebreyesus, “Şu anda virüsün yayılmasını sınırlandırmak için gerekli önlemleri almanın ne kadar önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
“AŞILARI ETKİLEMEDİĞİ BELİRTİLDİ”
DSÖ’nün COVID-19’a karşı mücadele ekibinin lideri Maria Van Kerkhove de bir soruya verdiği yanıtta “İngiltere, yeni tip koronavirüsünün daha fazla yayılan türünün aşıları etkilemediğini belirtti” ifadelerini kullandı.
DSÖ Acil Durum Programı Başkanı Mike Ryan ise “Bir denge bulmalıyız. Şeffaflığa sahip olmak ve olayları halka olduğu gibi anlatmak çok önemlidir, ancak bunun virüs evriminin normal bir parçası olduğunu anlamak da önemlidir” ifadelerini kullandı.
- VUI202012/01: Koronavirüste nasıl bir mutasyon oldu?
- Mutasyon borsaları nasıl etkiledi?
- Aşılar koronavirüsün yeni mutasyonu VUI-202012/01’ye karşı etkili olacak mı?
- İspanyol gribinden sonra normal hayata nasıl dönüldü? Virüs yok oldu mu?
Virüsün mutasyona uğramasına olumlu yönden bakan Ryan, “Bir virüsü bu kadar yakından dikkatle ve bilimsel olarak gerçek zamanlı izleyebilmek, küresel halk sağlığı için gerçekten olumlu gelişmedir ve bu tür sürveyansı yapan ülkeler takdir edilmelidir” dedi.
İngiltere'ye yönelik ulaşım kısıtlamalarına değinen Ryan, “Seyahat engelleri koyan ülkeler riskleri değerlendirirken çok dikkatli davranıyorlar. Ancak herkesin bunun olduğunu fark etmesi de önemlidir, bu değişkenler meydana gelir” ifadelerini kullandı.
DSÖ Baş Bilimcisi Soumya Swaminathan ise yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar bir dizi değişiklik ve mutasyon görmemize rağmen, hiçbiri virüsün şu anda kullanılan terapötik maddelerden herhangi birine, ilaçlara veya geliştirilmekte olan aşılara duyarlılığı üzerinde önemli bir etki yapmadı ve umuyoruz ki bu durum böyle olmaya devam edecek” dedi.