yapı
ya sahip. Ancak bireysel emeklilik sektörünün kurumsal katılımlarla çok daha hızlı büyümesi amacıyla mevcut uygulamalara ilaveten yeni düzenlemelerin de devreye alınması hedefleniyor.
Beklentiler tarafında otomatik katılım, işsizlik fonu ve kıdem tazminatı fonunun BES’e devri gibi konular gündemde. Uygulama tarafında ise işveren katkılı grup emeklilik sözleşmeleri karşımıza çıkıyor. Üstelik vakıf, dernek ve sandıkların BES’e aktarımı için belirlenen süre, 2015 yıl sonundan, 2017 yıl sonuna uzatıldı. Tarihin uzatılmasının, burada biriken tutarların sisteme kazandırılmasında ciddi katkı sağlaması bekleniyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Aktarım sürecinde, aktarım tutarı üzerinden herhangi bir kesinti yapılmıyor ve vakıf, dernek ve sandıklara vergi avantajı sunuluyor. BES’te katılımcıların birikimlerine her an erişebilmelerini sağlayan şeffaf bir yapı var. Birikimler profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetiliyor ve sistemdeki sağlam denetim mekanizmaları, söz konusu kuruluşlardaki üyelere ait birikimlerin verimli bir şekilde değerlendirilmesini sağlıyor. Ayrıca, üyelerin sahip olacağı tüm bu avantajların yanında, vakıf, dernek ve sandıklardaki bu kaynağın sisteme aktarılması, hem sistemin gelişimine, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
AHE,TERCİH EDİLİYOR
BES’e ve sermaye piyasalarının derinleşmesine önemli bir kaynak sağlayacak olan aktarımların Anadolu Hayat Emeklilik (AHE) için de özel bir öneme sahip olduğunu belirten şirket yetkilileri şu bilgileri veriyor: “Vakıf ve sandıkların kuruluş amaçlarının ve misyonlarının BES’e aktarımdan sonra da devam edebilmesi ve üyelerin yaşam standartlarının korunması, aktarım stratejimizin temelini oluşturuyor. Şirketimiz bugüne kadar gerçekleşen aktarım süreçlerinin önemli bir kısmında aktif rol alarak, aktarımlar için tercih edilen şirketlerden oldu. Önümüzdeki dönemde vakıf, dernek ve sandıklardaki birikimlerin önemli bir kısmının daha BES’e devredileceği öngörülüyor. Şirket olarak vakıf ve sandık üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak nitelikte oluşturulacak ürün paketleri ile yeni işbirlikleri içerisinde yer almayı hedefliyoruz.”
Aktarıma ilişkin önemli başlıklar;
1- Aktarımla kazanılan sürenin Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) geçerli olabilmesi için aktarım tarihinden itibaren sistemde en az üç yıl kalınması gerekir.
2- Başka bir emeklilik hesabından emekliliğe hak kazanılması, aktarımla gelen hesaptaki üç yıl kalma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
3- Aktarımdan sonra BES’te elde edilen getirilerin vergilendirilmesi BES mevzuatına tabidir.
Vakıf, dernek ve sandıkların birikimlerinin BES’e aktarımında dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
SORUN YANITLAYALIM...
Birden çok şirkete aktarım yapılabilir.Emeklilik şirketi bazında tek hesap açılabilir.Aynı veya farklı şirketlerde aktarım kapsamında, hem bir iki amaçlı hemde emeklilik gelir planına (EGP) bağlı hesap açılamaz.Aktarımla açılan hesaplar üç yıl içinde başka bir şirkete aktarılamaz,BES’ten emeklilik hakkının kullanımı dahil başka bir hesapla birleştirilemez. Mevcut emeklilik hesabı üzerine aktarım yapılmaz, aktarım için yeni bir hesap açılır.Hak kazanılmış süre hesabı her sözleşme için ayrı hesaplanır.
“2016’da 1000 dolar/ons desteğini kırabilir”
Çağatay Azaklı, CFA İş Portföy Yönetimi Araştırma Bölümü Uzmanı
“Altın, Noel tatilinin de etkisiyle sığ olan piyasalarda yükselme çabası gösterse de sürekli denediği 1.080 dolar seviyesinin üzerinde tutunamıyor. Yıl geneline baktığımızda, yüzde 9’luk kayıp yaşansa da özellikle diğer emtia sınıflarında bu yıl görülen düşüş ile (enerji ~-yüzde 40, endüstriyelmetaller ~-yüzde 28, tümemtialar ~- yüzde 25) kıyasladığımızda, altının performansının en güçlüler arasında olduğunu görüyoruz. Ancak, 2016 yılı altın için yeni zorluklar barındırıyor.
Özellikle, ABD Merkez Bankası (FED) faizleri hedeflediği şekilde artıracak (dört toplantıda 25’er baz puanlık artış) olursa, faiz getirisi olmayan altının artan fırsatmaliyeti, fiyatlama üzerindeki baskının devam etmesine neden olacaktır.Mevcut durumda FED’den gelen tek olumlu haber olarak, 2016 yılı içerisinde bilançosundaki yaklaşık 200milyar dolarlık itfası gelen tahvili döndüreceğini açıklaması dikkat çekiyor.
Yeni yılda altın için en pozitif senaryo, veri bağımlı hareket edeceğini sürekli vurgulayan FED’in faiz artırımını beklenenden daha da düşük miktarlarda ve daha geç yapması. Ancak, bu senaryo damevcut veriler ışığında pekmümkün durmuyor.
Bu nedenle yeni yılda, altının 1000 dolar psikolojik eşiğini aşağı yönlü kırması, ortalama altın çıkarma maliyeti (650 dolar) ile diğer işletme giderleri dahil toplam maliyet olan 950 dolara (aynı zamanda, 1988 ve 2008 yıllarındaki reel fiyat seviyesi) yaklaşması ihtimal dahilinde.”