Muğla İstanbul’u geçti

27 Ekim 2022 | 08:12
Yüzde 25 devlet katkısıyla birlikte, Bireysel
Emeklilik Sistemi’nin (BES) büyüme hızı ciddi ivme kazandı. Sadece büyük şehirlerden değil, Anadolu illerinden de katılımların hızla arttığı gözleniyor.
Sistemin 6 milyonu aşan mevcut katılımcı tabanının demografik özelliklerini incelediğimizde, BES’te en fazla katılımcısı olan 10 il arasında İstanbul, Ankara ve İzmir başı çekiyor. Söz konusu 10 ilin toplamdan aldığı pay ise 64,8 seviyesinde.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın


2012 yıl sonu itibarıyla, BES’teki 10 ilin aldığı pay yüzde 68,7 seviyesinde bulunuyordu. Yani diğer illerin toplamdan aldığı pay yüzde 12 oranında artmış durumda. İstanbul, Ankara, İzmir illerinin toplamına bakıldığında da üç yıl önce yüzde 49 olan payın yüzde 45’e gerilediği görülüyor.

ANADOLU’NUN BÜYÜME POTANSİYELİ
2014 yılı verileri itibarıyla iller bazında penetrasyon oranına bakıldığında Muğla, İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir illerinin ilk 5’te yer aldığı görülüyor. Bu iller, aynı zamanda en fazla katılımcının olduğu 10 il arasında bulunuyor.



Devlet katkısı ile birlikte katılımcı tabanının genişlemesine paralel, sisteme yeni katılımların özellikle hali hazırda penetrasyon oranı düşük iller lehine geliştiği görülüyor. Bireysel emeklilik potansiyeli henüz yeterli verimliliğe ulaşamamış bölgelerin katılımı, son yıllarda yoğunlaşıyor.

BES, başlangıçtan son dönemlere kadar büyük şehirler lehine gelişmeyi sürdürdü ve bunun sonucunda sektörde faaliyet gösteren şirketlerin dağıtım kanalları ve satış organizasyonları bu illerde yoğunlaştı. Ancak Anadolu’nun diğer illerinde daha fazla büyüme potansiyeli var ve bölgesel gelişmelere bağlı olarak katılımcı tabanı bu illere doğru yaygınlaşmayı sürdürüyor.

Çünkü bu bölgelerin BES’e katılım anlamında daha fazla büyüme potansiyeli bulunuyor, buna paralel olarak başta Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere katılımcı sayısının Anadolu’nun tamamında giderek artacağı öngörülüyor.

HEDEF ANADOLU
Anadolu Hayat Emeklilik yetkilileri, satış stratejilerini bu gelişmeler paralelinde kurguladıklarını söylüyor. Yetkililer, “Sistemin katılımcı tabanının genişlemesine yönelik, penetrasyon oranı henüz arzu edilen seviyede olmayan il ve bölgelerde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimize yıl boyunca devam etmeyi planlıyoruz.

Geçtiğimiz dönemde bölge yapılanmamızı yeniden koordine ederek, daha yoğun satış odaklı bir yapıya dönüştürdük. Bu dönüşüme ihtiyaç duyulmasında, şirketimizin büyük şehirlere ek olarak Anadolu’daki satış ve pazarlama faaliyetlerini artırma hedefi önemli rol oynadı” diyor.

SORUN YANITLAYALIM.
BES'te vergi avantajı var mı? Kimler faydalanabilir?

BES'te vergiavantajı uygulaması 1 Ocak2013 tarihinde sona erdi. 1 Ocak2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere işveren tarafından ödenenler hariç olmak üzere, katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25' ine karşılık gelen tutarın devlet katkısı olarak katılımcıların emeklilik sözleşmelerine bağlı hesaplarına ödeneceği devlet katkısı sistemine geçildi.

Bununla birlikte, çalışanları adına katkı payı ödeyen işverenler BES'e ödedikleri katkı payını ücretle ilişkilendirmeksizin ticari kazançlarının tespitinde gider olarak indirim konusu yapabilir.

Murat Nermin
İş Portföy Emeklilik Fonları Kıdemli Portföy Yöneticisi
"Hazine ihaleleri takip edilecek”
"Geçtiğimiz hafta TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2015 yılında yıllık TÜFE enflasyonu yüzde 8,8i oranında gerçekleşti. Böylece enflasyon hem TCMB'nin yüzde 5 olan hedefinin, hem de geçen yıl Ekim ayında yayınlanan son Enflasyon Raporu'nda açıkladığı yüzde 7,9 oranındaki güncel tahmininin üzerinde gerçekleşti.

Fiyat seviyelerindeki katılığın devam etmesine ilave olarak, 2016 yılı için asgari ücrete yapılan yüksek oranlı artış ile ekonomistlerin 2016 yıl sonu enflasyon tahminleri yüzde 8-9 aralığında oluşuyor. Bu nedenle her ne kadar nominal faizler son yılların en yüksek seviyelerinde görünse de beklenen reel faiz seviyesi bakımından henüz cazip seviyelere gelmedi.

FED'in faiz artırımı sonrasında TCMB'den para politikası tarafında beklenen "sadeleştirmenin" ötelenmesi, kırılganlığın sürdüğü küresel piyasalarda, TL cinsi varlıklarda dalgalanmanın yüksek seyretmesine neden oluyor. Emtia fiyatlarındaki düşük seyir enflasyon ve cari açık tarafına katkı yapmayı sürdürürken, küresel risk iştahının olumsuz etkileri, bu katkıyı şu an için sınırlıyor.

Faizlerin seyri açısından Ocak ve Şubat aylarındaki Hazine'nin yoğun itfaları ve buna karşın gerçekleştireceği ihalelere olan ilgi ve TCMB'nin Para Politikası uygulamaları takip edilecek"