Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
“Sırtınızı BES’te yüzde 25 devlet katkısına dayayıp yüksek ücretler ve düşük performansla yolunuza devam edemezsiniz. Açık ve net olarak söylüyorum. Biz bu piyasayı yakından gözetliyoruz. Önümüzdeki dönemde de gerekirse düzenleme yapılır” dedi.
Bu açıklama, 100 milyar TL kutlaması yapan portföy yönetim sektöründe soğuk duş etkisi yaptı. Hatta, yüzde 25 devlet katkısına son mu verilecek, şeklinde soru işaretleri de ortaya çıktı. Toplantı sonunda finans editörümüz Talip Yılmaz, bu konuyu sorduğunda ise Şimşek, böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıklıkla ifade etti.
SEKTÖR RANDEVU BEKLİYOR
Şimdi Ankara’da bürokrasinin BES’te getiri sağlayamayan şirketler için çalışma başlattığı yönünde haberler var. En azından şirketlerin katılımcıya enflasyon kadar getiri sağlaması isteniyor.
Peki kritik konu şu Mehmet Şimşek’in bu açıklamalan sonrasında BES fonlarında katılımcı algısı değişti mi? Net katılımcı sayısında artış oranlarında yavaşlama var mı?
Öncelikle şunu belirtelim, sektör temsilcileri aldığımız bilgiye göre iki aydır, kendilerini ifade etmek, sorunları paylaşmak üzere Mehmet Şimşek’ten randevu bekliyor.
CARİ AÇIK İÇİN BES
Diğer taraftan, cari açığın finansmanında tasarruf oranının artırılması konusu, ekonomi yönetiminin en çok istediği üzerinde hassasiyet gösterdiği başlıklardan biri. Tasarruf oranının artırılması konusunda da BES önemli bir misyon yüklenmiş durumda. Kamu bu alana büyük önem veriyor. Zaten 2013 yılında devreye giren yüzde
25 devlet katkısı, 2016 başında devreye giren kesinti oranlarının yeniden düzenlenmesi bunun en önemli göstergesi. Yine otomatik katılım konusunda da düzenleyici otoritenin çalışmaları bulunuyor. Ancak bu çalışmalara rağmen, BES fonlarında getirilerin düşük olması ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamaları sonrasında katılım hızında yavaşlama olduğu KAP’ın açıkladığı verilere yansımaya başlamış durumda.
Şöyle ki, 7 Aralık konuşması sonrasında aradan geçen 13 haftada 26 Şubat verisi itibariyle BES’e nette 188 bin katılım oldu. Geçen yılın benzer dönemlerinde bu katılım 235 bindi. Oransal ifadeyle katılım yaklaşık yüzde 20 geriledi.
Yine 2015 başından Şimşek’in açıklamasına kadar olan dönem ile bir önceki yılın aynı dönemini karşılaştırdığımızda katılımın sadece yüzde 1,3 oranında gerilediğini görüyoruz. Bu da Mehmet Şimşek’in BES’te getiriler konusunda yaptığı eleştirilerin, katılım hızında önemli bir yavaşlamaya neden olduğu sonucunu ortaya çıkıyor.
SORUN YANITLAYALIM..
Emeklilik şirketimi istediğim zaman değiştirebilir miyim?
Yeni bir emeklilik sözleşmesi kurulması durumunda birikimin başka bir şirkete aktarılabilmesi için sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren en az iki yıl süreyle şirkette kalması gerekiyor. Başka şirketten aktarımla kurulan sözleşmenin tekrar aktarılabilmesi için ise ilgili şirkette enazbiryıl kalması gerekiyor.