BES'e yeni reform geliyor

27 Ekim 2022 | 12:29

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’u açıkladı.





Reform paketi olarak tanımlanan bu yapısal dönüşüm adımlarında bir başlık da Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) oldu.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









BES ile ilgili atılacak yeni adımların yol haritası verildi. Buna göre, BES yeniden yapılandırılacak ve kıdem tazminatı fonu ile entegrasyonu sağlanacak.





KIDEM İLE ENTEGRASYON
Berat Albayrak, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı; “Emeklilik sistemi, reform yapılması gereken en önemli yapılardan biri. Daha sürdürülebilir emeklilik sistemi vatandaşa fayda sağlayacak.





Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonomi güçlü hale gelecek. BES ve kıdem tazminatının yapılandırılması için tüm paydaşların katılımıyla kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz.





Kıdem tazminatı fonu ile BES’in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte beş yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz.’’





“YÜZDE 10’A ÇIKACAK”
Bu yeni reform paketi çerçevesinde Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Obalı da değerlendirmelerde bulundu. Özgür Obalı, konuşmasında şunları söyledi:“Bugün bireysel emeklilik fonlarının toplam büyüklüğü Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası’nın yaklaşık yüzde 2,5’i mertebesinde.





Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı hedefler, bu oranın yüzde 10’lara çıkması noktasında bizleri cesaretlendirdi.





Bu oranın artması ülke ekonomisi için de bireyler için de önemli. Bireysel Emeklilik Fonları, Türkiye’deki en önemli kurumsal yatırımcı profiline haiz ve bu hem piyasalar hem ülkenin gelişmesi hem de yeni sürdürülebilir yatırım fırsatları sunması açısından oldukça değerli.





Bireyler açısından baktığımızda ise Türkiye genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen giderek yaşlanıyor. Bireylerin hayat standartlarını emeklilik döneminde de korumaları için Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne vurgu yapıldı. Buna neden ihtiyacımız var?





Çünkü mevcuttaki SGK yapısı bireylerin hayat standardını korumak için ihtiyacı olan gelirin yalnızca yüzde 30’unu sağlayabiliyor. Dünya modellerine baktığımız zaman bu oranın yüzde 65’lere çıkması gerektiğini görüyoruz. Aradaki yüzde 35’lik açığı kapatabilmek için Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne ihtiyaç var. Bu konuda açılım sağlanması olumlu bir gelişmedir."





DEVLET KATKISI 18 YAŞINDA BAŞLIYOR
EGM Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Obalı, gerçekleştirdikleri panelde genç nüfus açısından BES'in önemine ve faizsiz fonlara da dikkat çekti.





Obalı, bu konular hakkında şöyle konuştu:"BES, genç nüfus açısından daha önemli. Genç yaşlarda, az da olsa tasarruf etmeye başlamak önemli. Genç yaşta, küçük miktarlarda da olsa tasarrufa başlamanız uzun soluklu yolculukta hepinizin elini güçlendirecek.





Gençlerin bireysel emekliliğe girmesi açısından en uygun yaş dönemini 18 ile 35 yaş arası olarak değerlendiriyoruz. Bu yönde ciddi bir talep olduğunu da görüyoruz. Gençlerin bu konudaki istekliliği bizi cesaretlendiriyor.





Sektör olarak gençlere yanıt verebilecek, ilgili alanları olan teknoloji ile entegre edilen programlarla BES'i geliştirme yönünde çalışmalarımız mevcut.





Ayrıca kurulduğu günden itibaren BES'te faizsiz fonlar var ve bugün faizsiz fonların toplam fonlar içinde yüzde 12,5 civarında yeri bulunuyor. Özellikle kıymetli madenlerdeki değerlenme nedeniyle faizsiz fon getirileri, son birkaç yıldır faizli fon getirileri ile başa baş gidiyor."









"ÇEŞİTLENDİRME İÇİN ALTIN İYİ BİR ALTERNATİF"
BURCU KEPEZ
İŞ PORTFÖY ÇOKLU VARLIK PORTFÖY YÖNETİMİ MÜDÜR YARDIMCISI
"ABD'de çekirdek enflasyonun beklentinin altında açıklanması ve FED tarafından geçen hafta içinde son toplantıya dair açıklanan tutanaklarda sabırlı olacağına dair ifadelerin yinelenmesi global anlamda risk iştahının korunmasını sağladı.





Geçen haftaya 1.291 seviyesinde başlayan altın, 1.297 ve 1.303 dirençlerini kırarak 1.310'a kadar yükselse de dolar endeksi lehine görülen toparlanmayla satışla karşılaştı ve yeniden 1.290'a çekildi.





Altında majör hareket görebilmek için 1.285-1.300 bandının kırılması gerekiyor. Aşağı yönlü kırılma gerçekleşirse 1.277 ve sonrasında 1.266 destekleri takip edilecek. Yukarı yönlü hareketlerde ise öncelikle 1.297'nin üzerinde tutunma çabası gözlenmeli.





Bu durumda ise 13.03 direnci gündeme gelebilir. Kısa vadedeki güvercin söylem ve piyasa fiyatlamasına karşın orta vadede para politikalarına yönelik belirsizliğin korunduğu bu dönemde çeşitlendirme amacı taşıyan yatırımcılar için altın iyi bir alternatif olabilir. Bu süreçte gümüşte görülebilecek yükseliş de altında yukarı yönlü hareketi destekleyebilir.”