Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
REFORMLAR SÜRÜYOR
BES, ulusal tasarruf oranlarının artırılması ve bu yolla ekonomide ve sermaye piyasalarının gelişimine uzun vadeli fonların kazandırılması noktasında üzerinde önemle durulan bir mekanizma. Bu çerçevede, mevcut
sistemin daha da iyi bir noktaya taşınması için gerekli olan reformların hayata geçirilmesine yönelik hamlelerin yapılmasını önemsediklerini kaydeden Dağdaş şunları söylüyor: “Hem sisteme katılım tabanının genişletilmesi hem de katılımcılara sağlanan katma değerin artırılmasına yönelik düzenlemeler noktasında önemli çalışmalar yapılıyor.
Bu çalışmalar kapsamında, ilk etapta 2015 yılı içerisinde; mevcut katılımcıların ve genel memnuniyetin artırılması adına BES’teki kesinti oranlarının düşürülerek uluslararası seviyelere çekilmesi ve aynı zamanda sistemdeki ortalama kalış süresinin uzatılmasının teşvik edilmesi için gereken mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirildi."
OTOMATİK KATILIM VURGUSU
Dünyada başarılı örnekleri bulunan otomatik katılım uygulamasının Türkiye’de BES’e entegre edilmesi için gereken çalışmalar da Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülüyor. Bu çalışmalar kapsamında, 2014 yılında, yedi işveren ve 604 çalışanın katılımıyla bir pilot uygulama başlatıldı ve 2015 yılı içerisinde tamamlandı.
Söz konusu pilot uygulamadan elde edilen sonuçları değerlendiren Cavit Dağdaş, “Otomatik katılımın, BES’e entegre edilmesiyle beraber, sistemin kapsayıcılığının ve yurtiçi tasarruf oranlarının artırılması yönünde bir katma değer yaratarak başarılı bir uygulama olacağına ilişkin inancımızı güçlendirdi” diyor.
Cavit Dağdaş, yeni dönemde BES’in katılımcı tabanın genişletilmesi, sisteme olan güvenin artırılması ve sistemde istikrarlı bir büyümenin yakalanabilmesi konularına değiniyor ve sisteme verilen kamu desteğinin önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edeceğini söylüyor.
Tüm bunların gerçekleştirilebilmesi noktasında, kamunun yanı sıra emeklilik şirketleri, portföy yönetim şirketleri ve ilgili diğer paydaşların uyumlu çalışması gerekliliğine vurgu yapan Dağdaş, “Hazine Müsteşarlığı olarak, 2016’da BES’in geliştirilmesi ve büyümesi için diğer ilgili paydaşlarla birlikte çok önemli düzenlemelere imza atmanın gayreti içerisindeyiz” diyor.
SORUN YANITLAYALIM...
Emeklilik hakkı kazananlar, birikimlerini almadan sistemde prim ödemeye devam ederse, devlet katkısından faydalanmaya devam eder mi?
Sistemden 56 yaş ve 10 yıl prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanılabiliyor. Emeklilik hakkını elde edip emeklilik sözleşmenize devam etmeniz durumunda, katkı payı ödemeye devam ettiğiniz sürece devlet katkısı alabilirsiniz. Emeklilik hakkınızı kullanıp sistemden ayrıldığınızda, devlet katkısı hesabınızda bulunan birikimlerin tamamına hak kazanmış olursunuz.
Nuri Oğuz Ayhan, CFA İş Portföy Kıdemli Portföy Yöneticisi
"Hafta içinde Türk hisse senetleri piyasalarını etkileyen en önemli gelişme, kabinenin açıklanması oldu. Geçmiş hükümet ekonomi takımının yeni hükümette de yer alması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Tüm varlık gruplarında pozitif fiyatlamalar oluştu. Siyasi gelişmelere ek olarak TCMB'nin kararı da piyasaların beklentisi paralelinde gerçekleşti.
Faiz oranlarında sadeleşmeye paralel üst bantta 50 bps'lik indirime gidildi. Gelişmekte olan piyasalara yönelik son üç haftadır fon çıkışı gözüküyor. Buna FED'in haziran ayında faiz artırımına gidebileceği beklentisinin ve yılbaşından bugüne güçlü gelişmekte olan piyasalar performansının sebep olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, FED yetkililerinin yorumları yakından takip edilmeye devam edecek."