Bist 100
10158,75
1,12%
Bist 100
Dolar/TL
32,3593
-0,3816%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6403
-0,5187%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0705
-0,0905%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2394,73
-1,15%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Fonlardan Start Up’lara Yatırım Yağacak

Girişimcilik ekosistemini desteklemek için kurulan yatırım fonları, kurulma ya da büyüme aşamasında olan start up’lara önemli bir kaynak sağlıyor.

17 Nisan 2024
Fonlardan Start Up’lara Yatırım Yağacak

2020 yılından bu yana Türkiye'de gerçekleşen yatırım turlarının yüzde 30'undan fazlasına katılan kurumsal girişim sermayesi şirketleri (KGS), geçtiğimiz yıl yüzde 38 oranında katılım sağlayarak kendi rekorlarını kırdılar. Bu fonların sayısının önümüzdeki yıllarda hızla artacağı tahmin ediliyor. Holdinglerin yanı sıra bankalar, üniversiteler ve bireysel yatırımcılar tarafından kurulan fonlar da start up ekosistemine yatırım için bu yıl önemli bütçeler ayırdı.

Kapak haberimizde Türkiye'nin önde gelen 28 girişim sermayesi şirketinin ve yatırım fonunun 2024 planlarını ve odağına aldıkları sektörleri araştırdık. Girişimcilik ekosistemini desteklemek için kurulan yatırım fonları, kurulma ya da büyüme aşamasında olan start up'lara önemli bir kaynak sağlıyor.

Bu fonların sayısı ise her geçen yıl artıyor. 2023'te kurulan altı yeni kurumsal girişim sermayesi (KGS) fonu ile toplam KGS sayısı 82'ye ulaştı. KGS'lerin yarısından fazlası 2021 ve sonrasında kuruldu. Son beş yılda finans sektörü KGS kurma ve yatırım yapma konusunda en iştahlı sektör oldu. 2023 yılında kurulan KGS fonlarının yüzde 67'si finans firmaları tarafından kuruldu. 2023 yılında 21 şirket, KGS kurmadan girişimlere ilk kez yatırım yaptı.

Dünyada girişim sermayesi (VC-Venture Capital) yatırım tutarlarının yaklaşık yüzde 20'sine yakını KGS'ler-den gelirken, Türkiye'ye baktığımızda ise farklı ve daha pozitif bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Ülkemizde KGS'ler tarafından gerçekleştirilen yatırımların sayısı ve yatırım tutarları hızla artmaya devam ediyor.

2020 yılından bu yana Türkiye'de gerçekleşen yatırım turlarının yüzde 30'undan fazlasına katılan KGS'ler, geçtiğimiz yıl yüzde 38 oranında katılım sağlayarak kendi rekorlarını kırdılar. Kurumsal şirketler için finansal getirinin yanı sıra girişim ekosistemine yakın olmak, şirket içi inovasyon kültürünün desteklenmesi, pazarın genişletilmesi, yeni teknolojilere açılmak ve yeni trendleri test etmek gibi kritik konularda önemli faydalar sağlıyor. Bu nedenlerden dolayı daha fazla holdingin de bu alana gireceği tahmin ediliyor.

TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

Fonların büyük bir bölümü ön tohum ve tohum aşamasındaki start up'lara yatırım yapıyor. KGS ve kurumların 2023'te 124 yatırım turuna katıldığını söyleyen Startups Watch Kurucusu Serkan Ünsal, hem 124 adet yatırım hem de yüzde 38 oranla tüm zamanların rekorunun kırıldığına işaret ediyor. Ünsal, "Yapay zeka ve fintek KGS ve kurumların son yıllarda en çok ilgilendiği dikeyler oldu" diyor.

Holdinglerin yanı sıra bankalar, üniversiteler ve kişisel yatırımcılar tarafından kurulan fonlar da start up ekosistemine yatırım için bu yıl önemli bütçeler ayırdı. Geleceğe yön veren teknoloji şirketleri olmak üzere büyüme potansiyeli yüksek, gelecek vadeden pek çok farklı sektördeki girişimlere destek sağlamayı hedefleyen fonlar, 2024 yılında da yüzlerce start up'a milyonlarca dolar yatırım yapmayı planlıyor. Kapak haberimizde Türkiye'nin önde gelen 28 yatırım fonunun 2024 planlarını ve odağına aldıkları sektörleri araştırdık.

HEDEF YIKICI TEKNOLOJİLERE ERİŞİM

Örneğin, 2020 yılında Sabancı Holding Kurumsal Girişim Sermayesi Fonu olarak kurulan Sabancı Ventures, belli bir aşamaya gelmiş olan girişimlere azınlık yatırımlar yapıyor. Burada amaçlarının hem yatırım yaptıkları girişimlerin büyümesine katkı sağlamak hem de mevcut şirketlerin geleceğin yıkıcı teknolojilerine erişimini sağlamak olduğunu söyleyen Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grubu Gökhan Eyigün, şu ana kadar doğrudan 12 şirkete yatırım yaptıklarını aktarıyor.

Kurumsal girişim sermayesi açısından tüm yatırım araçlarıyla bugüne kadar toplam 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını ileten Eyigün, "2024 yılında Sabancı Holding'in global kurumsal girişim sermayesi stratejisi kapsamında 10'dan fazla şirkete, Sabancı ARF Almost Ready to Fly programı ile de sekizden fazla girişime yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yaklaşık olarak girişimcilik ekosistemine aktaracağımız yaklaşık 15 milyon dolar seviyesinde bir kaynağa işaret ediyor. Tabii portföyümüzdeki girişimlere yapacağımız devam yatırımları bu kaynağı daha da yukarılara çekecektir" diyor.

Öte yandan Akbank da Nisan 2023'te uluslararası kurumsal girişim sermayesi kolu olan Akbank Ventures'ı 100 milyondolarlık sermayeyle kurdu. Banka; Akbank Ventures ile özel girişim sermayesi, risk sermayesi fonları ve girişimlere doğrudan ve ortak yatırım fırsatlarını değerlendiriyor.

100 milyon dolarlık fon kuruyor

2013 yılından bu yana aralarında Getir, Foriba, Logiwa ve Paraşüt’ün de olduğu birçok şirketin olduğu 40 start up’a 100 milyon dolar üzerinde yatırım yapan Revo Capital’in son dört yılda ikinci fonuyla yatırım yaptığı teknoloji girişimleri, yüzde 92’si yabancı yatırımcılardan olmak üzere toplamda 2,9 milyar dolar yatırım aldı.

Bu yıl ikinci fonlarından bir teknoloji girişimine 3-4 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyleyen Revo Capital Kurucu Ortağı ve CEO’su Cenk Bayrakdar, “Bununla artık ikinci fonumuzu yeni yatırımlara kapatacağız ve artık bu şirketlerimizi büyümeye odaklanacağız. 100 milyon dolarlık üçüncü fonumuzu kurma çalışmalarına başladık. Yatırımlarımızın yüzde 80’ini Türkiye’ye yapmayı hedefliyoruz ve Doğu Avrupa bölgelerinde de yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam ediyoruz” diyor.

Hedef yeni Unicorn’lar çıkarmak

Türk Telekom Ventures da girişimcilik ekosistemine; sağlıktan enerjiye, eğitimden yapay zekâ destekli iş çözümlerine kadar pek çok alanda, teknolojiye odaklanan yerli girişimlere rehberlik ederek yatırım yapıyor. 2018 yılından beri erken ve orta aşama girişimleare destek yaratmak için çalışan bir şirket olarak, yerli girişimleri destekleyerek dünyaya açılmalarında köprü rolü üstlendiklerini anlatan Türk Telekom Ventures Genel Müdür Muhammed Özhan, "Bugüne kadar PİLOT ile 111 girişime toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit desteği sağladık. Bunlardan 59'u yurtiçi ve yurtdışından toplam tutarı 35 milyon doları aşan yatırım alarak projelerini geliştirme fırsatı yakaladı. Hedefimiz yatırımlarımızı artırarak sürdürüp, Türkiye'de güçlendirdiğimiz girişim ekosisteminden yeni unicorn'lar çıkarmak” diyor.

 

EKOSİSTEMDEKİ FONLARI DA DESTEKLEYECEK

Girişimcilik dünyasını destekleyen bir diğer banka olan Yapı Kredi, geçen yıl mayıs ayında bu alandaki çalışmalarını 'Yapı Kredi FRWRD' adıyla tek çatı altında topladı. Bugüne kadar olan stratejilerini bir adım öteye taşıyarak Yapı Kredi çatısı altında fon sayısını ve start-up yatırımlarını artırmaya odaklandıklarını anlatan Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, sadece girişimlere değil, girişim ekosiste-mindeki fonlara da yatırım yapacaklarını belirtiyor.

Bankacılık sektörüne değer katan inovasyon-lar tasarlayarak girişimcilik ekosistemini güçlü bir şekilde desteklediklerini dile getiren Yakup Doğan,bankasının yatırımcısı olduğu FRWRD GSYF'nin güncel durumda büyüklüğünün 10,1 milyon dolar seviyesine ulaştığını söylüyor. Doğan bu yıl, bu fon büyüklüğünün en az yarısı kadarını ekosistemdeki geleceğin teknolojilerine imza atacak girişimleri desteklemek için kullanmayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

GİRİŞİMCİLERE TAM DESTEK

İş Bankası'nın iştiraki olan ve 2017 yılında kurulan Maxis'in bünyesinde 10 adet girişim sermayesi yatırım fonu bulunuyor. Bu fonlarla erken aşamadan ileri aşamaya kadar geniş bir yelpazede yer alan şirketlere yatırım yaptıklarını kaydeden Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ Erken Aşama Yatırımlardan Sorumlu Koordinatör Selami Düz, bugüne kadar yaklaşık 210 milyon dolar yatırım yaptıklarını söylüyor.

Erken aşama girişim sermayesi yatırımı yapan beş adet fonun üçünü Maxis yatırım ekibiyle, ikisini ise iş ortakları ile birlikte yönettiklerini anlatan Selami Düz, "Maxis fonları aracılıyla şimdiye kadar 50'nin üzerinde start up'a yatırım yaptık. Beş adet fondan oluşan venture capital fon ailemiz ile 2024 yılında 30'un üzerinde start up'a yaklaşık 15 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz. 

Bu yıl içerisinde ileri aşama şirketlere yatırım yapmak üzere asgari 155 milyon dolar hedef büyüklükle kurulması planlanan Türkiye Yeşil Fonu ve diğer ileri aşama ve tematik fonlarımız da dahil olmak üzere yaklaşık 75 milyon dolar kaynak ile girişimlere sermaye desteği vermeyi planlıyoruz" diye konuşuyor.
 

FON BÜYÜKLÜĞÜNÜ ARTIRACAK

Yıldız Holding iştiraklerinden olan ve 2019 yılında kurulan Yıldız Ventures, şu ana kadar Türkiye'de ve globalde toplamda 21 erken aşama teknoloji girişim sermayesi fonuna ve farklı yatırım araçlarıyla da 11 girişime doğrudan yatırım yaptı. Yatırım stratejisi, Yıldız Holding'in ana iş kolları olan gıda, tüketim, perakende dikeylerinde faaliyet gösteren başarılı girişimleri hedefleyerek, CVC ve VC aktiviteleri kapsamında, girişimlere sektör tecrübesi aktarımının yanı sıra inkübasyon ve finansal yatırımları odağına almak üzerine kurulu.

Gıda ve perakende başta olmak üzere yenilikçi iş fikirlerini kuluçkalandırmak ve onlarla büyümek temel hedefiyle ilerlediklerini aktaran Yıldız Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Fezal Okur Eskil, bu yıl Türkiye ve globalde toplam 13 VC fonuna yatırım taahhütlerini devam ettirerek yerel ve küresel girişim ekosistemine destek olmaya devam ettiklerini anlatıyor. 

Öte yandan 2023 yıl sonu itibarıyla girişim sermayesi yatırım fonu kurduklarını ifade eden Eskil, "Önümüzdeki senelerde GSYF büyüklüğümüzü de artırmayı planlıyoruz. Kendini kanıtlamış veya potansiyeli olan yine benzer dikeylerdeki girişimlere sermaye sağlamayı hedefliyoruz" diyor.

DİKEY DERİN TEKNOLOJİYE ODAKLANDI

2011 yılında Ali Karabey ve Numan Numan tarafından kurulan Türkiye'nin ilk girişim sermayesi fonu 212, lyzico, Insider ve Martı'nın da ilk kurumsal yatırımcısı. 212 çatısı altında toplam beş fon bulunuyor. 2023 yılında 70 milyon Euro'ya ulaştırmayı hedefledikleri üçüncü fonun kurulduğunu belirten Numan, "Bu Türkiye'de üçüncü fonunu kuran ilk VC olduk" diyor.

Bugüne kadar 37 girişime toplam 65,3 milyon Euro yatırım yaptıklarını söyleyen Numan, 2024 yılı için 15 milyon Euro yatırım bütçesi öngördüklerini vurguluyor. Türkiye'nin ilk dikey derin teknoloji fonu 212 NexT ile global bakış açısı olan, daha çok Amerika ve Avrupa odaklı, ileri malzeme teknoloji girişimlerine yatırımlar yapacaklarını kaydeden Numan, öncü yatırımcısı Akkök Holding olan bu fonun, 2024 yılında büyüklüğünü toplam 30 milyon dolara taşımayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

STRATEJİK ORTAKLIK

2020 yılında Albaraka Türk ve Albaraka Portföy'e ait bir girişim sermayesi fonu tarafından kurulan İnsha Ventures, 2023'te Albaraka Portföy Yönetimi ile İnsha GSYF'yi kurdu. Bu fonla bünyesindeki ürünlerin kapasitelerini artırmayı hedeflediklerini söyleyen İnsha Ventures Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar, bu yıl için toplam 100 milyon TL'lik yatırım yapmayı hedeflediklerini belirtiyor. 

Bayansar, "Özellikle organik bağlarımızın güçlü olduğu Almanya ve günümüzde girişimciliğin önemli merkezlerinden biri haline gelen Körfez ülkelerinde bazı stratejik ortaklarla etkin bir iş birliği içinde bulunuyoruz. Gelecek yıllarda yurt dışında yatırımlar yapmayı, bilgi ve teknolojinin dünya genelinde sunulmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz" diyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI GİRİŞİMLER

Fark Holding'in mobilite alanındaki gelişen teknolojileri ve yeni iş modellerini değerlendirmek ve bu alanlardaki girişimlere yatırım yapmak amacıyla kurulan F + Ventures, bugüne kadar 75 girişime toplam 16 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi. Preseed, Seed ve Seri A aşamalarındaki girişimler için 10 bin dolar ile 2 milyon dolar arası arasında değişen yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Farklabs Kurucusu Ahu Serter, Fark Labs'in 2024 hedeflerinde hem yurtiçinde hem de global olarak genişleme bulunduğunu söylüyor. 

Serter, "Sente Ventures ile oluşturulan Better Future Fund üzerinden özellikle tarım, sağlık ve yapı malzemeleri konusunda teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı girişimlere yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz. Arya GSYF'nin ikinci yatırım turunda oluşturulan toplamı neredeyse 20 milyon dolara ulaşan fon üzerinden de içinde en az bir kadın kurucu bulunan, cinsiyet dengeli girişimlere de yatırım yapmayı sürdüreceğiz" şeklinde konuşuyor.

10 START UP'A YATIRIM YAPACAK

2022 yılında erken aşama girişimlere yatırım yapmak amacıyla kurulan Simya VC'nin hayata geçmesinde 212, Neo Portföy ve Alchemist Accelera-tor'ın desteği bulunuyor. 2023 yılından bu yana yedi girişime toplamda 2,45 milyon dolar yatırım yaptı. İlk fon ve bu yıl içerisinde kurmayı planladıkları ikinci fonla birlikte toplam 4 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini ifade eden Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu, "Böylece Simya 1 ve Simya 2 fonlarıyla 2024 yılında toplamda 10 girişime daha yatırım yapacağız. İki yılda bir yeni fon kurmayı hedefliyoruz. Böylece ekosistemde sürdürülebilir fonlama döngüsü yaratmayı amaçlıyoruz" diye konuşuyor.

İNOVASYON FONU

Deniz Ventures'ın yeni nesil iştiraki Neohub, Avrupa ve MENA bölgelerinde global büyüme potansiyeli olan yenilikçi teknoloji start up'larına yatırım yapıyor. Emirates NBD'nin, 2023'te 100 milyon dolarlık bir inovasyon fonu kurduğunu ifade eden Neohub Genel Müdürü Gürhan Çam, "Biz de bu fonun şemsiyesi altında, ENBD ile koordineli bir şekilde hareket ediyoruz. İlk dilim belirlendi, tamamlandığında yenileri açılacak ve yatırımlarımıza devam edeceğiz" diyor. Ağırlıklı olarak finansal teknolojiler sektöründe faaliyet gösteren start up'lara yoğunlaştıklarını belirten Çam, blockchain, yapay zeka, sürdürülebilirlik ve tarım teknolojileri alanlarındaki gelişmeleri de takip ettiklerini söylüyor.

YURTDIŞI HIZLANDIRMA PROGRAMI

LEAP Investment, 2021 yılında kurulmuş bir mikro VC. Erken aşamadaki teknoloji girişimlerine akıllı sermaye sağlama hedefiyle yola çıkan LEAP Investment, bugüne kadar 10 yatırım turunda sekiz start up'a 1 milyon doların üzerinde destek sağladı. Portföy girişimlerine bu yıl 1 milyon dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini belirten LEAP Investment CEO'su İmran Gürakan, geçtiğimiz yıl Londra'da düzenledikleri ilk yurtdışı hızlandırma programından sonra bu yıl yapay zeka alanında faaliyet gösteren girişimciler için planlanan AI Future Leaders Fellowship programını gerçekleştireceklerini kaydediyor.
 

BÜTÇE HEDEFİ

Bu yılın başında kurulan Global Trust GSYF, yerel ve uluslararası düzeyde büyüme potansiyeline sahip olan yenilikçi teknoloji girişimlere yönelik yatırımlar yapacak. Özellikle erken aşama girişimlere odaklanarak, bu pazarlarda dinamik bir şekilde hareket edebilme stratejisi izlediklerini söyleyen Global Trust GSYF Yatırım Direktörü Hasan Rıza Bayar, bu yıl için yaklaşık 300 milyon TL yatırım bütçesi belirlediklerini ifade ediyor. "İlerleyen dönemde mevcut yapımızı daha da güçlendirmeyi ve yaptığımız katma değerli işleri sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz" diyen Bayar, yatırım bütçesini 2026 yıl sonuna kadar 1,5 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

BEŞ YILDA 50 YATIRIM

Startupfon Fund Comp, Startupfon Tohum GSYF ve Startupfon Opportunity GSYF olmak üzere toplam üç fonu yöneten Startupfon, bugüne kadar toplam 19 girişime yaklaşık 3 milyon dolar yatırım yaptı. Bu yıl için üç fondan toplam 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerinin bilgisini veren Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, üç fondan toplam 13 ile 15 arası girişime yatırım yapmayı planladıklarını belirtiyor. Girişimlere farklı aşamalarda yatırım yapacak yeni fonlar kurmayı da planladıklarını söyleyen Çıracı, beş yılda yaklaşık 50 girişime yatırımcı olmayı hedeflediklerine dikkat çekiyor.

UNICORN'LARIN ORTAĞI OLACAK

Boğaziçi Ventures'ın erken aşama girişimlere yatırım yapan BV Growth en çok bilinen ve yatırım adedi olarak en aktif olan fonu. Bugüne kadar BV
Growth aracılığı ile 33 girişime 15 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. BV Growth I, Fintek ve Oyun Pre-IPO fonları ile kurucuların ve melek yatırımcıların hisselerini alan fonu BV Sinerjiyle birlikte bu yıl yaklaşık 20 milyon dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini belirten BV Growth Fon Yöneticisi Gizem Sezer, "2024 yılı içinde aktif fonlarımızdan yaklaşık 13-15 yeni yatırım yapmayı planlıyoruz. Sadece yapay zeka ve yapay zekayı merkezine alarak farklı sektörlerde dönüşüme liderlik edecek şirketlere yatırım yapacak BV Growth iki fonumuzu da hayata geçiriyoruz. Fonun hedefi Türkiye'den önümüzdeki 10 yılda çıkacak yeni unicorn'ların çoğunun ortağı olmak" diyor.

ARAŞTIRMA FONUNU BÜYÜTECEK

Inovent A.Ş., yüzde 100 Sabancı Üniversitesi sahipliğinde, Türkiye'nin üniversite kaynaklı ilk teknoloji ticarileştirme ve çekirdek fon şirketi olarak kuruldu. Inovent bu zamana kadar 40'a yakın girişime çeşitli büyüklüklerde yatırım yaptı. 2024 yılı için yatırımlarını yeni kurulmuş olan J-Start fonu ile iş birliği ile gerçekleştireceklerini söyleyen Sabancı Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik İnisiyatifi Direktörü Ziya Alpay, bu yıl 10 girişime yaklaşık 4 milyon dolar yatırım yapacaklarını ifade ediyor. Alpay, "Sabancı Üniversitesi Türkiye'nin girişimci ve yenilikçi lider üniversitelerinden, ayrıca sınırlı sayıdaki araştırma üniversitelerinden biri. Araştırma çıktılarımızı şirketlere çevirerek araştırma fonumuzu büyütmek amacındayız" diye konuşuyor.

MOBİLİTE VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

2019 yılında Kamil Kılıç tarafından kurulan Let-ven Capital'in fon büyüklüğü 5 milyar TL değere ulaştı. Sekiz adet girişim sermayesi yatırım fonu ile doğrudan 25 girişim, iştirakleri ile toplamda 30 girişime yapan Letven'in toplam yatırım miktarı ise 72 milyon dolara ulaştı. 

2024 yılında Letven Capital olarak gayrimenkul teknolojileri alanında 10 milyon dolar, mobilite ve yenilebilir enerji alanında 8 milyon dolar, robot teknolojileri alanında 7,5 milyon dolar, yeşil teknoloji alanında 5 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını söyleyen Kamil Kılıç, "2026 yılı sonunda fon sayımızı 20'ye, halka açık girişim sayımızı beşe çıkartmayı, çıkış yaparak kapattığımız fon sayımızı ise beşe ulaştırmayı hedefliyoruz. Girişim sermayesi yatırım fonu yöneten portföy şirketleri arasında ilk üçte yer alma hedefimiz bulunuyor" diyor.

YENİ FON

Gayrimenkul, perakende, turizm, sanayi, enerji alanlarında faaliyet gösteren Artaş Holding'de kısa bir süre önce girişim sermayesi fonu kurarak bu alana girdi. Holding, ilk yatırımını da yine odaklandığı gayrimenkul alanında yaptı. 

Yüksek teknolojiyle depremi yerinde tespit eden, deprem öncesi bölgeye uyarı gönderen ve otonom tedbir alınmasını sağlayan entegre bir sistem olan EDIS'e yatırım yapan holding, gayrimenkul sektöründe yapay zeka ile destekli site yönetimi girişimini de hayata geçirmek üzere çalışıyor. 

Artaş GSYF Komite Başkanı Serhan Çetinsaya, şirket olarak gayrimenkul sektörüne teknolojik anlamda değer yaratacak her bir girişimle yakından ilgilendiklerini söylüyor.

Büyüme ve katma değer üretme potansiyeli olan teknoloji ve inovasyon odaklı şirketlere yatırım yapacaklarını söyleyen Serhan Artaş, bu yıl yaklaşık 1 milyon dolar, önümüzdeki beş yıllık süreçte ise beş milyon dolar yatırım yapma hedefiyle çalıştıklarını ifade ediyor.

GLOBAL VİZYON

Logo Ventures, Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ve Baltık devletlerinde kurulan, küresel ölçekte büyüme potansiyeline sahip olan yenilikçi teknoloji girişimlerine odaklanan bir erken aşama girişim sermayesi fonu. 

2023 yılında toplamda 10 yatırım gerçekleştirerek portföyündeki girişim sayısını 18'e çıkardı. Yatırım yaptığı girişimlerin kendi sektörlerinde globale açılacak potansiyele sahip olmaları veya yerel pazarlarda lider olmaları sürecinde stratejik, finansal ve operasyonel konularda destek sağladıklarını belirten Logo Ventures Yönetici Ortağı Merve Zabcı, uluslararası alandaki başarılı mentör ve yatırımcı ağımını da girişimcilerle paylaştıklarını iletiyor.

2024 yılında ise öncelikli olarak yapay zeka uygulamalarının farklı sektörlere entegrasyonu, siber güvenlik ve iklim teknolojileri alanlarında yoğunlaşmayı planladıklarını kaydeden Zabcı, "Kurucu ekiplerin vizyonları ve global arenada rekabet etme potansiyellerini dikkate alarak yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2024 yılında devam yatırımları da dahil olmak üzere 6 - 8 milyon dolar tutarında yatırım öngörüyoruz" diye konuşuyor.

YENİ SOLUK GETİRDİ

Girişimcilik ekosistemine yeni bir soluk getirme hedefiyle 2022 yılında Aktif Bank iştiraki olarak çalışmalara başlayan Aktif Ventures ise özellikle finans teknolojileri ve çeşitli kategorilerde dijital inovasyon, altyapı desteği ve stratejik danışmanlık hizmetleri veriyor. 

Aktif Ventures Genel Müdürü Yasemin Ev sahibioğlu, teknolojik kapsayıcılık açısından toplum faydasına katkı sağlayacağına inandıkları girişimler için yepyeni kapılar aralayarak, onları ekosisteme kazandırmaya özen gösterdiklerini söylüyor. Evsahi-bioğlu, "Aktif Bank ekosistemindeki bir diğer iştirak olan Aktif Portföy ile beraber yürüttüğümüz Mindvest GSYF ile bugüne dek sekiz girişime yaklaşık 1,5 milyon dolarlık yatırım yaptık" diye konuşuyor.

YATIRIMDA SINIRLARI AŞTI

TechOne VC olarak 2019 yılından beri erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım yapan İstanbul merkezli akıllı sermaye fonu. 2023 yılında toplam altı yeni girişime yatırım yapan ve 14 devam yatırımı gerçekleştiren bu fon, toplam 6,5 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Geçen yıl 20 yatırımın da katkısıyla portföylerindeki girişim sayısını 36'ya çıkardıklarını aktaran TechOne VC Yönetici Ortağı Yiğit Arslan, yatırım alanını Türkiye'den Orta ve Doğu Avrupa ile Baltık Ülkeleri'ne doğru genişlettiklerini ve bu coğrafyada ilk yatırımları yaptıkları bilgisini veriyor.

TechOne VC olarak, 2024 yılında da teknoloji sektöründe yenilikçi çözümler üreten girişimlere odaklanmaya devam edeceklerini belirten Arslan, bu yılda aynı hızla ilerleyeceklerini aktarıyor. Arslan, bu yıl sonuna kadar portföylerindeki girişim sayısını 40'ın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydediyor.

MERKEZDE TEKNOLOJİ VAR

Eksim Ventures, Eksim Holding'in sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda 2021 yılında 25 milyon dolarlık bir fonla kuruldu. Gıda, enerji ve teknoloji gibi stratejik sektörlere odaklanan şirket, şu geçen üç yıllık süreçte 25 milyon dolarlık yatırım yaptı. 

Şu ana kadar 11 şirkete yatırım yaptıklarını anlatan Eksim Ventures Genel Müdürü Uğur Mutluhan Oruncak, bu yıl da insanı ve teknolojiyi merkeze alan yaklaşımla yeni girişimlere destek olmaya devam edeceklerini söyleyerek şu bilgileri veriyor: "2024 yılı için daha çok sağlık, finansal teknolojiler, yapay zeka, savunma sanayi ve mobilite gibi alanlara yatırım yapma önceliğine sahibiz. 

Fakat bu alanların dışında gelecek yenilikçi, parlak, gelecek vadeden, insanı ve teknolojiyi merkeze alan tüm fikirlere de açığız. 5-6 yeni şirkete yatırımda bulunmayı düşünüyoruz."

Veventures Holding de 2011 yılında kurulmuş ve geçen yılda holdingleşmiş bir yapı. Finans, bilişim, danışmanlık gibi alanlarda başlayıp, fintech, elektronik para, enerji, mühendislik ve tarım sektörlerine de hizmet veren şirket, ağırlıklı olarak kitle fonlaması yoluyla birçok start-up'a destek oldu. Veventures Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Vural, toplamda 120 milyon TL üzerinde bir yatırım gerçekleştirdiklerini söylüyor. 

Vural "2024 yılı için, kendi firmalarımıza ve projelerimize yönelik olarak 50 milyon TL'lik bir yatırım bütçesi belirledik. Bu bütçe, inovatif fikirlerimizi daha da ileriye taşıyacak ve girişimlerimizin büyümesine katkıda bulunacak" diye konuşuyor.

EMRE KURTTEPELİ / ENDEAVOR TÜRKİYE YKB

“Yapay zekaya odaklanın”

“Dünyada büyüyen firmalara baktığımız zaman birçoğu derin AR-GE çalışmaları yapan *f-= firmalardır. Yapay zeka ve biotech dönemine giriyoruz. Artık helikopter yapmanın değil, Mars’a gitmenin önemli olduğu bir dönemdeyiz. Biz ilk 10-15 sene içerisinde e-ticaret ve kurye hizmetleri gibi birçokşeyi tükettik. Türkiye’nin nüfusundan dolayı ne üretilirse üretilsin satışı bir şekilde yapılabiliyor. 

Fakat burada önemli olan nokta yapay zeka odaklı yeni nesil AR-GE çalışmaları gerçekleştirmek. Bir yerden sonra TÜBİTAK teşviki ve yapay zeka çalışmalarına ilave olarak 10-15 sene sonra Türkiye nerede olacak ve biz nerede olacağız konuları tartışılmalı. Öte yandan Türkler tarafından kurulan yapay zeka firmalarının çoğunun yurtdışında olduğunu gördük. Bu noktada daha önce de bahsettiğimiz gibi firmada çalışan ve işini iyi yapan kişilerin Türkiye'ye nasıl entegre edileceğine odaklanılmak.”

14 Şirkete yatırım yaptı

Tekfen, 2016'da 50 milyon dolarlık bir yatırım bütçeyle kurumsal girişim sermayesi dünyasına giriş yaparak Tekfen Ventures'ı hayata geçirdi. Ailenin genç üyesi Sinan Uzan'ın liderlik ettiği Tekfen Ventures, mühendislik, inşaat, imalat, tarım, bitki besini gibi sektörlerdeki inovatif girişimleri yakından takip ediyor. Kuluçka devresini tamamlamış, erken aşama olarak tanımlanan Seri A ve Seri B turundaki girişimlere odaklandıklarını aktaran Tekfen Ventures Başkanı Sinan Uzan, şirketin 2023 sonu itibarıyla portföyünde farklı alanlarda faaliyet gösteren dokuz girişim olduğunu söylüyor. 

Bugüne kadar 14 şirkete yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Uzan, "Portföy şirketlerimiz, geliştirdikleri inovatif çözümler ve teknolojilerle, geleneksel iş modellerini büyük ölçüde değiştirme ve fark yaratma potansiyeline sahip. Özellikle tarım, tüm dünyada inovasyon ivmesinin yükseldiği bir alan olarak teknoloji kullanımına yönelik geniş fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlar, Tekfen Holding'i faaliyet gösterdiği alanlarda daha da güçlendirecektir” diyor.

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2394,73 -1,15%
  • ALTIN ONS 2301,69 -0,78%
  • BIST 100 10158,75 1,12%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,143 0,408%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37236 -0,11318%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,855 -1,9714%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3593 -0,3816%
  • EURO/DOLAR 1,0705 -0,0905%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6403 -0,5187%
  • STERLIN/DOLAR 1,25129 -0,12053%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL