2015’te Erdemoğlu Holding bünyesine katılan Sasa Polyester, “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmamızda üçüncü sırada yer aldı. Bu yıl 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, “Sasa, holdingin amiral gemisi” diyor.
Ekonomist Dergisi olarak bu yıl 20’ncisini hazırladığımız ‘Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi’ araştırmamızın sonuçlarına göre Erdemoğlu Holding bünyesindeki Sasa Polyester, 2022 yılı verilerine göre Anadolu’nun en büyük üçüncü şirketi oldu.
10-23 Aralık 2023 tarihli sayıdan
Adana merkezli Sasa Polyester, otomasyon, modernizasyon ve entegrasyona yönelik yatırımları ile büyümesini sürdürüyor. Sasa’nın gruplarının polyester yatırımı yapma kararı doğrultusunda 2015’te Sabancı Holding’den satın alınarak holdinglerine dahil edildiğini söyleyen Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, “O dönemde üretim kapasitesi yıllık 350 bin tondu. Hızla yatırıma başladık.
2019’da yıllık 350 bin ton kapasiteli elyaf üretim tesisimizi devreye alarak yıllık kapasitemizi 700 bin tona çıkardık. 2020’de ise yıllık 350 bin ton kapasiteli poy ve textürize iplik işletmemiz ile yıllık 330 bin ton kapasiteli polyester chips işletmelerimiz devreye alındı. Yapılan bu yatırımlar ile bugün itibarıyla yaklaşık yıllık 1,4 milyon ton kapasiteye ulaşmış olduk” diye anlatıyor.
“Bu yıl tamamlanan ve devam eden yatırımlar kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdik” diye konuşan Erdemoğlu, sorularımızı yanıtladı.
Sasa, 2023 yılını nasıl geçirdi?
Sasa bugün, polyester üretiminde ürün çeşitliliği açısından ve kapasite olarak Çin ve Hindistan dışındaki en yüksek kapasiteye ulaştı. Sasa, devreye aldığı ithal ikamesi ürün grubundaki yeni yatırımlarının da etkisi ile Türkiye'nin bu anlamda ithalatını azaltırken, 2023'ün üçüncü çeyreği sonunda cirosu ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artırarak yaklaşık 26,5 milyar TL'ye ulaştırdı.
Bu dönem itibarıyla yaklaşık 900 bin tonluk satış gerçekleştirmiş durumda. Şirketimiz 2023 yılının üçüncü çeyreği sonunda 4,2 milyar TL FVAÖK elde etti. Sasa'nın geçen yılki cirosu ise yaklaşık 1,9 milyar dolar seviyesinde olup, 2023'ün dokuz ayında ise yaklaşık 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Sasa'nın bu yıl hayata geçirdiği yatırımlar nelerdi?
Gelecek kuşaklara yeşil ve temiz bir dünya bırakma sorumluluğumuz ve şirketimizin sürdürülebilirlik ilkeleri kapsamında, 11 milyon 350 bin dolar yatırım tutarı ile Adana merkez sahamızdaki binalarının çatılarına kurulan çatı öztüketim Güneş Enerjisi Santrali (GES) montajı tamamlandı ve üretime başlandı. Yıllık 28 bin MWh enerji üretimi sağlayacak olan söz konusu GES ile şirketimizin mevcut yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 4 ila 5'i aralığındaki miktarının karşılanması bekleniyor.
Bu yıl ne kadarlık bir istihdam artışı oldu? 2024'te işe alım planlanıyor musunuz?
Sasa 2015'te grubumuza katıldığında yaklaşık bin 200 çalışanımız vardı. Ülke için istihdam yaratma bakış açısıyla çıktığımız bu yolda, ülkenin cari açığının azalmasına katkı sunacak olan yüksek teknoloji yatırımlarımızın devreye alınması ile çalışan sayımız yaklaşık 4 bin 400 kişi seviyesine ulaştı. Devam eden PTA, elyaf ve şişe cipsi yatırımları ile 2024 yılında yaklaşık 5 bin çalışan sayısını aşmayı planlıyoruz.
Bugün grup cirosunun yüzde kaçı Sasa'dan geliyor?
Sasa, tamamlanan yatırımları sonrası ulaştığı yıllık 1,4 milyon tonluk üretim kapasitesi ile Erdemoğlu
Holding'in amiral gemisi konumunda. Sasa'da 2016-2020 yılları arasında gerçekleştirmiş olduğumuz yatırımlarla şirketin mevcut üretim kapasitesinde yaklaşık dört katlık bir artış yaratmış olduk. Böylece Sasa grup şirketleri arasında en yüksek ciroya sahip şirketimiz haline geldi. Sasa'nın grup şirketlerinin toplam cirosundaki payı yaklaşık yüzde 75 seviyelerinde.
Üretiminizin ne kadarını, kaç ülkeye ihraç ediyorsunuz?
Sasa, toplam üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini ihraç ediyor. 2023'te yaklaşık 50 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın dokuz ayında 245 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Bu dönemde yapılan ihracat miktarı yaklaşık 186 bin ton seviyesinde. Avrupa'da sektörümüzde bilinen, güçlü bir tedarikçiyiz.
Hedefimiz önümüzdeki dönemde Avrupa pazarında elde ettiğimiz gücü ABD kıtasında ve Kuzey Afrika'da da sağlamak. Bu sayede Avrupa pazarı için de önemli bir alternatif elde etmiş olacağız. Hedef pazarlarımız doğrultusunda, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde devreye alınması planlanan yeni elyaf ve şişe cipsi yatırımları ile birlikte ihracat payımızı artırmayı hedefliyoruz.
Önümüzdeki beş yılda Sasa'yı nerede görüyorsunuz?
2024, bugün itibarıyla merkez üretim tesislerimizde devam eden tüm yatırımlarımızın tamamlandığı yıl olacak. Daha sonra rotamızı tekrar Adana Yumurtalık'a çevireceğiz. Halen 5 bin dönüme yakın olan arsamızı 12 bin dönüm seviyesine çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor.
Bir yandan da etüd ve proje çalışmalarımızı yaptığımız bu sahada Türkiye'nin halen tamamını ithal ettiği ve Sasa'nın da kullandığı ham madde olan tüm kimyasalları üreteceğiz. Liman da içerecek olan bu petrokimya tesisi Avrupa'nın en büyük CTC (ham petrolden kimyasala dönüşüm) tesisi olacak. Ayrıca polyester alanında Çin dışında dünyanın en büyük üreticisi olacağız.
“PTA YATIRIMIMIZ 2024'TE DEVREYE GİRECEK”
“PTA yatırımımızı 2024 yılının ikinci yarısında devreye almayı planlıyoruz. Tamamlandığında yıllık 1,75 milyon tonluk kapasiteye sahip olacak olan bu tesis, Türkiye'nin en büyük petrokimya tesisi olacak. Toplam yatırım bedeli 550 milyon dolar olan elyaf ve cips (şişe cipsi-tekstil cipsi) tesisleri yatırım çalışmaları da devam ediyor.
Bu yatırımların 2024'ün üçüncü çeyreğinde devreye alınması hedefleniyor. Sürdürülebilirlik ilkelerimiz kapsamında Gaziantep ili Şehitkâmil ilçesinde bulunan araziler üzerine yaklaşık 25 milyon dolar yatırım bedeli ile toplam 40 bin kWp santral gücünde arazi GES kurulması çalışmalarına başladık.
2024'ün dördüncü çeyreğinde tamamlanması beklenen projeden sağlanacak enerjiyle, şirketimizin mevcut yıllık elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık yüzde 10'unun karşılanması hedefleniyor. Ayrıca Yumurtalık'ta yapmayı planladığımız petrokimya tesisi ile ilgili Özelleştirme İdaresi'nden 4 milyon metrekarelik arsa alınmış olup diğer prosedürler de tamamlandığında yatırım çalışmaları hızlanmış olacak."