Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi araştırmasında Gaziantep merkezli Sanko Holding’in iştiraki Enko Enerji Sanayi, yüzde 497’lik artışla cirosunu en çok artıran şirket oldu. Enko Enerji Sanayi, cirosunu 2022’de 6 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı başardı.
Türkiye ekonomisine katkı sağlayan şirketler sadece İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlerden çıkmıyor, Anadolu kentlerinde de gizli kahramanlar var. Bunlardan biri de ‘Doğunun Paris’i olarak anılan Gaziantep’ten çıkan Enko Enerji Sanayi şirketi.
10-23 Aralık 2023 tarihli sayıdan
Ekonomist Dergisi’nin Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi araştırmasında, 2022 yılı verilerine göre, bir önceki yıla oranla cirosunu yüzde 497 artıran şirket, 2021’de 1 milyar 4 7 milyon TL olan cirosunu 2022’de 6 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı başardı.
Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, başarılarının sırrını şöyle özetliyor: “2022 yılında yaptığımız iş stratejisi çalışmalarımızın sonucu olarak en önemli hedeflerimizden birini ‘1.000 MW’a ulaşan toplam kurulu gücümüzü önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 100 artırmak’ olarak belirlemiştik.
Bu amaçla da toplam kurulu gücümüzü 2.000 MW seviyesine getirmek yönünde hazırlık çalışmalarına başladık. Temelini attığımız bu çalışmalar meyvelerini hızlıca verdi ve bu da finansal sonuçlarımıza erkenden yansımaya başladı.”
KURULU GÜCÜ ARTTI
Son bir yıllık dönemde öncelikle kurulu gücünü artıran şirket bunu hem hibrit projelere hem de bataryalı RES ve GES projelerine yönelerek yapmaya karar verdi ve bunu başlattı. Ek olarak yurt dışı açılım hedeflerinde önemli yol aldı ve halen tüm bu alanlarda farklı proje geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Örneğin; 325MW bataryalı RES ön lisansı alındı ve geliştiriliyor.
Ayrıca Akyel 1-2 sahasında 50 MW GES’i hibrit olarak devreye aldı ve bu santralinin toplam kapasitesini 100 MW’a çıkarmış oldu. 2024’te 4 türbin daha ilave ederek buradaki kapasitesini 124.8 MW’a çıkaracak. Hilal RES’ine de 6 MW’lık GES ilave ediyor.
Hibrit yoluyla güneş santrallerini de portföyüne katıp enerji üretim kaynaklarını çeşitlendirdi. Hidroelektrik santrallerine de hibrit GES projeleri geliştiriyor. Burada da ciddi bir potansiyel görüyor. Yıldırım, 2024’te rüzgar santrallerinden birine 5 MWh’lik batarya kurmaya yönelik çalışmalar da yaptıklarını söylüyor.
Haziran ayında açıkladıkları plana göre, 1.000 MW olan toplam kurulu güçlerini 10 yılda 2.000 MW’a çıkaracaklarını duyurduklarını belirten Yıldırım, “Bu kapasite artışlarını da hibritler ve depolamalı RES ve GES’lerle gerçekleştireceğimizi açıklamıştık. Bu yol haritamız çerçevesinde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” diyor.
TÜRKİYE ENERJİ GÜCÜNÜN YÜZDE 1’İ
Sanko Holding bünyesinde yer alan Sanko Enerji Grubu, holdingin sahip olduğu enerji kaynaklarını bir araya toplamasıyla 2006 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bu yana yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan Sanko Enerji, bünyesinde bulundurduğu, rüzgar, güneş, hidroelektrik ve jeotermal enerji santralleriyle Türkiye'nin toplam enerji kurulu gücünün yaklaşık yüzde 1'ini temsil ediyor.